Background Image
Table of Contents Table of Contents
Next Page  42 / 85 Previous Page
Information
Show Menu
Next Page 42 / 85 Previous Page
Page Background

- 42 -

פרק 6

בריאות וסביבה בישראל 4102

מחקר על מזהמים כימיים במזון

צוותי מחקר מהאוניברסיטה העברית בירושלים פרסמו מחקרים על קליטת תרכובות פרמצבטיות מקולחים בצמחים.

המחקרים עסקו בעיקר בהשפעת המאפיינים הפיזיקו כימיים של התרכובת, וכן בהשפעת סוג הקרקע ואיכות מי

ההשקיה על הקליטה. החוקרים גם בחנו את קליטת התרופה קרבמזפין בצמחי מלפפון והשתמשו בסוגים שונים של

בים). צוותי מחקר רבים בישראל חוקרים דרכים להרחקת תרכובות פרמצבטיות

ָ

קרקע ומים (מים שפירים ומים מוּשׁ

ואחרות בתהליך טיהור השפכים.

התקדמות ואתגרים

בשנת 2102 שופרה המתודולוגיה לביצוע סקרים משותפים של משרד הבריאות ומשרד החקלאות לבדיקת מזון מן החי.

מספר הדגימות והאיכות הסטטיסטית של הסקרים עלו במידה ניכרת.

החקיקה בעניין מזון לבעלי חיים עודכנה בעת האחרונה, וכעת היא מטפלת גם בסוגיות פיקוח ובקרה בייצור מזון

לבעלי חיים, ובכלל זה בעריכת בדיקות לאיתור מזהמי מזון שיש חשש שיימצאו במזון לבעלי חיים ויעברו לבני אדם.

השימוש בפרש בעלי חיים לזיבול גידולים בחקלאות עובר תהליך הערכה מחדש בימים אלה במסגרת שיתוף פעולה של

משרד הבריאות ומשרד החקלאות. הבקרה והפיקוח יהיו רכיב בתקנות העוסקות בשימוש בפסולת אורגנית בחקלאות,

וזאת כדי להפחית את כמויות המזהמים שמקורם בפרש לא מטופל של בעלי חיים היכולים להגיע לבני אדם דרך

התוצרת החקלאית.

מוצקים ביולוגיים (בוצת שפכים מטוהרת) ואפר פחם (שאריות משרפת פחם), שני חומרים שנעשה בהם שימוש

בקרקע חקלאית שמגדלים בה תוצרת לצריכת בני אדם, עשויים להיות מזוהמים ברמות נמוכות של מזהמים כגון

מתכות כבדות, תרופות וקרינה. משרד הבריאות עוסק בהערכת רמת המתכות הכבדות והקרינה בתוצרת חקלאית

שגדלה בקרקע שטופלה באפר פחם.

יותר מ %57 מהשפכים הביתיים בישראל ממוחזרים, בעיקר לשימוש בחקלאות. נכון להיום אין תקנות או קווים מנחים

העוסקים ברמה המרבית המותרת של תרופות ומזהמים אחרים במים המשמשים להשקיה. בימים אלה נבחנות מחדש

סוגיות הנוגעות לנוכחותם של מזהמים במי השקיה, כגון מי באר, מים מברכות דגים ומים אפורים.

אף שבעבר לא נחשב אלומיניום למתכת רעילה, מחקרים מהעת האחרונה מלמדים על קשר בין צריכה ארוכת טווח

של רמות גבוהות של אלומיניום לבין השפעה שלילית על התפקוד הקוגניטיבי. שירות המזון הארצי במשרד הבריאות

מעריך בימים אלה את תוצאי הבריאות השליליים הקשורים לחשיפה לאלומיניום, ובייחוד במזון לתינוקות. מגוון של

מוצרי מזון לתינוקות ייבדק לשם איתור נוכחות של אלומיניום.

במהלך 0102-3102 ביצע שירות המזון הארצי סקרים לאיתור מתכות כבדות, דיוקסינים, פורנים וביפנילים עתירי כלור

במזון. בשנת 4102 יבדוק השירות פחמימנים ארומטיים רב טבעתיים במגוון מוצרי מזון. השירות מתכנן לבצע שוב

) במזון לתינוקות, ולהוסיף ולבחון הימצאות כספית בדגים.

phthalates

סקר שנעשה לפני כעשור, לאיתור פתלאטים (