פ ר ו פ ס ו ר ב ן - צ י ו ן ל ו י
ה נ ד ס ת ב י ו ט כ נ ו ל ו ג י ה ו מ ז ו ן :
ג ם מ ז ו ן ה ו א ב י ו ט ק
לתח ו ם הב י ו טכ נ ו ל ו ג י ה ע נ פ י ם רב י ם - מפ י ע נ ו ח ה ג נ ו ם
ו ע ד פ י ת ו ח תר ו פ ו ת חדש נ י ו ת , מאר י ז ת מ ז ו ן ו ע ד ד לק
ח ל ו פ י , ממ ע ר כ ת הח י ס ו ן ו ע ד ס פ י ג ת ב ר ז ל ב ג ו ף
בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
מתנהלת פעילות רבגונית, המהווה מיזוג
ייחודי בין תחומי הביוטכנולוגיה והמזון.
מיזוג זה מאפשר חקר תחומים מרתקים
בחזית המדע והטכנולוגיה, כגון פיתוח
אנטיביוטיקה חדשנית שאינה מאפשרת
לחיידקים לפתח עמידות נגדה )פרופסור
עמרם מור(; פיתוח מערכות ננומטריות
להובלת תרופות ותוספי מזון על בסיס
ליפידים וחלבונים, ואיפיון מבני של
קומפלקסים ננומטרים בטכניקות
מתקדמות של מיקרוסקופיית אלקטרונים
בטמפרטורות נמוכות ליישומים
בביוטכנולוגיה וננוטכנולוגיה )ד"ר דגנית
דנינו(; לימוד מנגנוני עמידות ואלימות של
חיידקים ופיתוח שיטות להשמדתם )ד"ר
סימה ירון(; חקר מנגנוני הבקרה המפרקים
את הפולימרים הסוכריים הצמחיים
וההשלכות על הסביבה ודלק חלופי
)פרופסור יובל שוהם(; מיפוי גנומי של
אוכלוסיית החיידקים מחוללי המחלות
)פרופסור יחזקאל קשי(; מערכות לשיחרור
מבוקר של תרופות אנטי-סרטניות
)פרופסור מרסל מחלוף(; וחקר הזרוע
המולדת של מערכת החיסון האנושית
וההשלכות על יכולת ההרג של חיידקים
אלימים )פרופסור בן-ציון לוי(. בעמודים
הבאים נסקור, לפיכך, רק חלק מאותו
מכלול נרחב של פעילות במחקר ובהוראה.
מהי ביוטכנולוגיה?
מהי ביוטכנולוגיה? מדובר בתחום צעיר
יחסית, שבמסגרתו נעשה שימוש טכנולוגי
במערכות ביולוגיות לטובת האדם: במזון,
ברפואה, בחקלאות. פעילויות דומות
התרחשו כבר לפני אלפי שנים: לפני
כ-000,8 שנה למד האדם לייצר בירה;
כעבור 000,1 שנה כבר הושבחו זנים של
צמחי מאכל; כעבור אלף שנים נוספות
ידעו המצרים להתפיח לחם; לפני כשלושת
אלפים שנה ייצרו הסינים גירסה מוקדמת
של יוגורט. עם זאת, כיום נהוג להבדיל בין
אותן פעילויות, שהיו יותר אמנות מאשר
מדע, לבין המתודולוגיות המדעיות
המשמשות כיום בתחום. בין אבני הדרך
בביוטכנולוגיה המודרנית ניתן למנות את
הייצור התעשייתי של הפניצילין )3491(,
)3591( ופיענוח
DNA
את פיצוח מבנה ה-
הקוד הגנטי )6691(; את פרויקט הגנום
האנושי בשנות התשעים; ואת השיבוט
הראשון של יונק )הכבשה דולי, 7991(.
ראשיתה של הפקולטה הטכניונית
להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בשנת 3591,
במינויה של ועדה שבחנה את הצורך
בייסודה של מחלקה לטכנולוגיה של מזון.
הוועדה, שבראשה עמד ד"ר יוסף ברוורמן,
שהיה אז הנספח המדעי בשגרירות ישראל
בלונדון, המליצה על הקמת "מדור" עצמאי.
בשנת 4591 הוקם המדור תחת השם
הכמעט-נבואי "הנדסת מזון וביוטכנולוגיה"
- השם שהגה פרופסור ברוורמן עצמו.
בעשור הראשון לקיומו פעל המדור
באוטונומיה תקציבית, מינהלית ואקדמית,
עד שבשנת 7691, בברכת הנהלת הטכניון,
הוקמה המחלקה להנדסת מזון
וביוטכנולוגיה. המחלקה תרמה רבות
להתפתחותן של תעשיות המזון
הישראליות - הן בשיתופי פעולה ומחקר
והן בהכשרת מהנדסי מזון אשר איישו,
ועודם מאיישים, עמדות מפתח בתעשייה.
בסוף שנות השמונים, לאור ההתפתחות
המואצת בתחום הביוטכנולוגיה
המולקולרית, קיבלה הפקולטה החלטה
אסטרטגית להגביר את הפעילות בתחום
במספר חזיתות: גיוס חברי סגל חדשים,
בהקמת תשתיות, בעידוד המחקר
ובתוכניות לימודים. אסטרטגיה זו הובילה
לייסוד המסלול הראשון בארץ להנדסת
ביוטכנולוגיה, ולחנוכת המעבדות
לביוטכנולוגיה ע"ש אוטו-מאירהוף באגף
ע"ש שירלי וארתור ויזין בשנת 2991 -
השנה בה הפכה המחלקה לפקולטה. כדי
לשקף את אותה מהפכה הוחלט בשנת
4002 על שינוי שמה של הפקולטה
מ"הפקולטה להנדסת מזון וביוטכנולוגיה"
ל"הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון".
כיום פקולטה זו הינה בין הבודדות בעולם
המשלבת את תחומי הביוטכנולוגיה והמזון
תחת קורת גג אחת. לדברי דיקן הפקולטה,
פרופסור בן-ציון לוי, מצוידים בוגרי
הפקולטה בתואר משולב )הנדסת
ביוטכנולוגיה ומזון(, עם התמחות באחד
משני האפיקים, וכך הם יכולים להשתלב
הן בתעשייה הביוטכנולוגית הצעירה
יחסית, והן בתעשיית המזון - שהיא
המעסיק השני בגודלו במשק הישראלי.
ואכן, הבוגרים תופסים עמדות מפתח
בתעשיות המזון, התרופות, הקוסמטיקה
והביוטכנולוגיה.
חילופי משמרות
בשנים האחרונות, עם יציאתו לגמלאות
של הדור הוותיק בפקולטה, נכנסו חברי
סגל צעירים. עם זאת, מספר חברי הסגל
פחת בשני העשורים האחרונים וכיום מונה
הפקולטה רק 21 חברי סגל, מחציתם נשים.
"התחום שלנו הולך ונכבש על ידי נשים,
ואפשר לראות זאת גם בכנסים
בינלאומיים," אומרת חברת הסגל ד"ר
אילת פישמן. פרופסור לוי מקווה כי
בשנתיים הקרובות יגדל הסגל בשני חברים,
וכי בחמש השנים הבאות יגדל המספר -
על בסיס המלצות ועדת שוחט - ל-02.
מספר הסטודנטים גדל במהירות והוכפל
תוך עשור ל-564, כ-004 מהם סטודנטים
לתואר ראשון. בעקבות העלייה בביקוש
ללימודים בפקולטה חלה עליה משמעותית
בדרישות הקבלה.
פרויקט ההרחבה
בחמש השנים האחרונות הכפילה
הפקולטה את תקציבי המחקר שלה,
שרובם ממומנים על ידי קרנות מחקר
תחרותיות. הגידול המהיר עודד את הנהלת
הטכניון לפעול גם להרחבתה הפיסית של
הפקולטה.
בסיועה של אגודת דורשי הטכניון בארה"ב
)סניף החוף המזרחי הכולל את פילדלפיה,
וושינגטון ובולטימור( גויס סכום משמעותי,
וכיום נמצא המבנה החדש, המתחבר לבניין
הקיים, בשלבי סיום. המבנה החדש מכיל
שלושה אגפים: אגף ההוראה, הכולל
אודיטוריום ובו 051 מקומות, כיתת לימוד
ל-021 סטודנטים, חוות מחשבים גדולה
וכן את משרדי הפקולטה; האגף המרכזי,
הכולל שתי מעבדות הוראה אשר יפחיתו
משמעותית את הלחץ הקיים כיום
במעבדות ההוראה, ויכלול גם מעבדת
ריאקטורים ביולוגיים - כלי העבודה
העיקריים בגידול מסות גדולות של
חיידקים ותאים מהונדסים; והאגף הצפוני,
הכולל שש מעבדות מחקר שיאפשרו את
התרחבות הפקולטה בשנים הקרובות
ויסייעו בהפחתת הצפיפות הנוכחית.
®
הנדסת
ביוטכנולוגיה
ומזון
47...,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 2,3,4,5,6,7,1