ברזל הוא אחד המרכיבים החיוניים בגופנו, ומחסור
ביסוד זה בא לידי ביטוי באנמיה - חסך בכדוריות דם
אדומות. עם זאת, גם עודף-ברזל אינו רצוי, שכן הוא
עשוי לגרום להרעלה. מסיבות אלה, כאשר משתבשים
המנגנונים המורכבים השולטים בפיזור הברזל בגוף,
אנו נחשפים לפגיעה בתפקודינו הגופניים והשכליים.
הצרכניות העיקריות של ברזל בגוף הן כדוריות הדם
האדומות, המשתמשות בו לייצור המוגלובין. תוחלת
החיים של הכדוריות היא כ-021 ימים, שבאחריתם הן
נבלעות על ידי מקרופאגים - תאים בולעניים השייכים
למערכת החיסון ותפקידם לבלוע חיידקים, תאים
זקנים ושאר גורמים מזיקים )או מיותרים( בגוף. מדי
שנייה נבלעות באופן זה מיליוני כדוריות אדומות
זקנות או פגומות.
כאשר המקרופאג בולע גורמים עוינים כגון חיידקים
הוא משופעל, כלומר עובר שינוי. כאשר הוא בולע
כדורית דם, לעומת זאת, הוא נותר שקט, בלתי משופעל.
את השקט הזה חוקרת ד"ר אסתר מירון-הולץ, העוסקת
ככלל בהשפעתו של הברזל על הגוף ועל מערכת
החיסון.
ד"ר מירון-הולץ, ילידת שוויץ, עלתה לארץ ב-9791.
היא למדה בפקולטה לחקלאות ברחובות, ועבדה
כדיאטנית במשך מספר שנים. את התארים הגבוהים
)שני ושלישי( עשתה בקמפוס עין כרם של
האוניברסיטה העברית בירושלים, בהנחיית פרופסור
קוניין ובהדרכת פרופסור מצנר ז"ל, ואת לימודי
,(
NIH
הפוסט-דוקטורט במכוני הבריאות האמריקניים )
שם המשיכה לעבוד כמה שנים לאחר מכן.
"אנחנו מנסים לגלות את השינויים שעוברים
המקרופאגים בגופם של אנשים הסובלים ממחלות
כגון סכרת או טלסמיה. מחלות אלו מאופיינות בקיצור
משמעותי של תוחלת החיים של כדוריות הדם. אנו
בוחנים את ההשערה שלפיה בליעת היתר של הכדוריות
האדומות גורמת לעומס יתר על המקרופאגים, וכתוצאה
מכך הם אינם מצליחים למלא את תפקידם הטבעי
במערכת החיסון: בליעתם של גורמים עוינים. הבנתו
של מנגנון זה עשויה להוביל לפיתוח דרכים לחיזוק
מערכת החיסון של אותם חולים."
כדי להבין את מנגנון הפעולה האמור מגדלים החוקרים
במעבדה מקרופאגים ומאכילים אותם בכדוריות
אדומות. הם משווים רמות ביטוי של חלבונים בין
מקרופאג העסוק בזלילת כדורית דם לבין מקרופאג
הנמצא במנוחה. במסגרת פרויקטים נוספים הנערכים
במעבדה נחקרת הצטברות ברזל במעי, באשך ובמוח,
והשפעתה על התפתחותן של מחלות מעי, עקרות
ומחלות נוירו-דגנרטיביות.
אשת הברזל
" א נ ח נ ו משע ר י ם
שש י ב ו ש י ם ב פ ע י ל ו ת
המק ר ו פ א ג מפ ר י ע י ם
ל ו ל ב צ ע את
תפ ק י ד ו ה ע י ק ר י -
ב ל י עת ג ו רמ י ם ע ו י נ י ם "
הנדסת
ביוטכנולוגיה
ומזון
47...,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20 2,3,4,5,6,7,8,9,1