שיעור חופשי / טבת תש"ף / ינואר 2020/ גליון 130

א ף שהעיצוב הסקנדינבי מגיע מארצות הצפון ומביא איתו ניחוחות קרירים במיוחד, הוא זוכה להכנסת אורחים חמה בארצנו שטופת השמש. ככל הנראה הסיבה לכך היא העידן הרועש שלנו, הגדוש בעומס חזותי ותקשורתי. הסגנון הסקנדינבי מציע איזון, שקט, הנאה מהדברים הפשוטים והזנת הנפש, בדגש על סביבה ביתית, נינוחה ומרגיעה. בישראל, מעצבים ובעלי בתים רבים כבר גילו את הסגנון הסקנדינבי. בפייסבוק ניתן למצוא קבוצות כמו "משוגעים על עיצוב נורדי" ו"'עיצוב נורדי סקנדינבי", ונראה כי היעד הבא של הסגנון, אחרי החללים הפרטיים, הוא המרחב הציבורי והבית-ספרי. שימושיות, נגישות ואסתטיקה סתיו ברין, מעצבת פנים ובעלת המגזין , הקימה את קבוצת Crazy Nordic האינטרנטי "משוגעים על עיצוב נורדי" בפייסבוק. ברין מסבירה כי ארצות סקנדינביה מאופיינות בשעות אור מועטות ובאקלים קריר, כך שהתושבים שוהים שעות רבות בבית בחודשי החורף הארוכים. בתנאים אלה, התפתח סגנון עיצובי ובו מספר דגשים. "ראשית, העיצוב הסקנדינבי מבקש להכניס כמה שיותר אור הביתה, מה שמתבטא בחלונות גדולים וריהוט בהיר", אומרת ברין. "בנוסף, האסתטיקה צריכה להיות משולבת בפונקציונליות. לכל חפץ בבית יש מטרה. גם קערת הפירות המונחת על השולחן תהיה מעוצבת", היא מסבירה. ברין מוסיפה כי בסקאלת הצבעים נמצא נגיעות של שחור, לבן ואפור, גווני ניוד ועוד - צבעים מאופקים המשרים אווירה נעימה בבית. בנוסף, העיצוב הסקנדינבי מכניס הביתה חומרים טבעיים רבים ובהם עץ, ובעיקר אלון טבעי, בטון, מתכת ועוד. "עיצוב סקנדינבי הוא סגנון שיש בו אמירה על חוויית המגורים", אומרת בירן. "עקב השהייה המרובה בבית, נולד הצורך בסביבת מגורים נוחה, נעימה, אסתטית ומזמינה, כזו שמתאימה גם לאירוח חברים. תרבות האירוח הסקנדינבית אף כוללת הכנה משותפת של ארוחות עם חברים ואורח החיים הזה, של ה'יחד' גורם לחיבור, לאינטימיות ולתחושת אושר", היא מסבירה. בהתאמה לכחול–לבן דפנה גרבינסקי, מעצבת פנים ומרצה על הסגנון הנורדי, מספרת כי בעלי בתים רבים בישראל מבקשים לעצב את ביתם בהשראת הסגנון הסקנדינבי, מאחר והם מתחברים לעיצוב פונקציונלי המשדר ניקיון, שקט ויזואלי, פשטות וחמימות. יחד עם זאת, יש צורך במספר שינויים בהתאמה לסגנון הישראלי. "הסגנון הנורדי החם כולל שכבות רבות של טקסטיל, בדים חמים, וילונות עם מספר שכבות ועל ספת הפשתן יונחו כריות צמר ושמיכות פרווה. לעומת זאת, בארץ ניתן להסתפק בספת פשתן ובשטיחים דקים ליצירת אווירה. בנוסף, במקום רצפת פרקט ניתן לבחור ברצפת בטון, כש'העץ' יהדהד בריהוט ובתמונות", היא אומרת. גרבינסקי גם מתייחסת לפיח הרב בארצנו ומייעצת להחליף פופים וטקסטיל העשויים מצמר בבדים סינתטיים ובנראות טבעית שניתן לכבס. באשר לאבזור חללים, היא מייעצת לבחור, לדוגמה, בתמונה אחת גדולה לסלון, במקום בתמונות קטנות רבות. .2:3 "תמיד כדאי בעיצוב לשמור על היחס של למשל, אם רוצים לקשט קיר קטן עם אלמנטים אובייקטים 2/3- תמונות ו 1/3 רבים, היחס יהיה אחרים, כמו מראות או פריטים אחרים, לדוגמה מסגרת מברזל, כדי לייצר נוחות לעין". במרחב הבית-ספרי בדומה למרחב הפרטי, גם למרחב הציבורי ניתן להוסיף אלמנטים של עיצוב סקנדינבי. שני שביט, מובילת גישת החינוך הדני בישראל ומנהלת קבוצת הפייסבוק "החינוך הדני - הסודות לגידול ילדים מאושרים", מציינת כי לסביבה השפעה רבה על התנהגותנו. "ילדים רוצים להיות בסביבה נעימה שמרגיעה אותם. יצירת אווירה עיצובית נכונה תומכת גם בתהליכי הלמידה", היא מסבירה. "העיצוב הדני שם דגש על תאורה רכה היוצרת אווירה חמימה וביתית גם במרחב הבית-ספרי. בהתאמה, כל הכיתות ממוקמות כך שאור טבעי ייכנס פנימה וחלונות הכיתה גדולים במיוחד. גופי התאורה הם בגוון צהוב ונעים וממוקמים בפינות החדר ולא בתקרה". אחד הדברים הנוספים שכדאי לתת עליו את הדעת בחלל הבית-הספרי הוא עיצוב הכיתה וקישוטה בהשראת העיצוב הסקנדינבי. ברין מציינת כי לא אחת, קירות הכיתה עמוסים בפריטים ובצבעוניות חזקה, דבר העלול לייצר גירוי יתר וקושי לקלוט את כל האינפורמציה. במקום זאת, היא מציעה לתלות בכל פעם פריטים המוקדשים לנושא מסוים ובצבעוניות מעודנת. גם בעניין האבזור, כדוגמת פינת ספרים ומשחקים בכיתה, רצוי בכל פעם להניח בפינה מספר מצומצם של ספרים וחפצים, כדי לגרום לילדים לגשת ולעלעל בהם. בנוסף, מומלץ להוציא בכל פעם כמה משחקים במקום להניח אותם בערמה גבוהה אחת, שכן אז הילדים ישחקו לרוב במשחקים הנגישים להם ולא יגיעו לאלה שבתחתית הערמה. גרבינסקי מציעה לשים דגש על מיקום התאורה בבתי הספר בקירות ולא רק בתקרה, כדי ליצור תחושת רוגע. בכיתות, היא מייעצת להגדיר שטחים מסוימים להבעה ולאמנות, במקום לתלות באופן רנדומלי. היא ממליצה גם לחפות את הקירות בכיתה בחומרים עמידים כמו לוחות ס"מ מהרצפה, ובהמשך 70 עץ, למשל עד גובה של לצבוע את הקיר בגוון אפרפר המעניק רקע שקט, כשעבודות הילדים הן שיעניקו את נגיעות הצבע. בדומה לעיצוב הכיתות, גם בגנים שבארצות הסקנדינביות ניתן דגש על יצירת אווירה נינוחה ונוחה. שביט מציינת כי הילדים המגיעים לגן מחליפים את נעלי ההליכה בנעלי בית, כחלק מיצירת תחושה של ביתיות. בנוסף, "המרחב מחולק למספר חללים קטנים יותר, במטרה ליצור פינות אינטימיות ושקטות עבור הילדים. לילדי הגן יש מספר אופציות למשחק וללמידה. הם יכולים, למשל, לשבת על פופים, על ספות וכיוצא בזה, ולא רק מול שולחן", היא מסבירה. "בגנים נמצא גם חלל עם כריות שנועד לספק מרחב בו יוכלו הילדים להשתולל בכיף ולפרוק אנרגיה. מנגד, זהו מרחב המשמש גם לצורך רגיעה", היא מוסיפה. גם האבזור בגנים מינימליסטי כחלק מיצירת סביבה שקטה ומהנה, ובכל גן אף ניתן למצוא קירות טיפוס, כחלק מרצונם של הדנים לקדם עצמאות פיזית של ילדים מגיל צעיר.   // אוכל אתנחתא // פנאי אתנחתא הסגנון הסקנדינבי, המשלב חומרים טבעיים, מינימליזם ודיוק ליצירת בתיה טולדנו סביבה רגועה, מגיע למרחב הציבורי בישראל   שיעור בגיאוגרפיה של העיצוב . חדר ילדים בעיצובה של 1 סתיו ברין. חדרים בעיצובה של דפנה 2+4 גרבינסקי. צילום: שירן כרמל . חדר מעוצב של ביתילי 3 בהשראה נורדית ובסטיילינג של לינוי לנדאו. צילום: דרור קליש ה מרקים האיטלקיים הם משהו מיוחד. יש בהם נוכחות ארצית, פראית וגסה עם עומק טעמים ואינספור מרקמים. הם משופעים בירקות ים-תיכוניים, בעשבי תיבול, בקטניות ובירקות שורש, ותמיד יכילו לחם ישן להסמכתם. קערת מרק איטלקית נחתמת בהזלפה נדיבה של שמן זית ארומטי, בזרייה נדיבה של פרמזן או פקורינו ועלי בזיליקום ריחניים. מרק לחם ועגבניות ), מרק Papa de Pomodoro( פפה־דה־פומודורו עגבניות שהוא להיט בכל ארוחה, כדי להעצים את טעמי העגבניות חשוב לצלות את עגבניות השרי טרם הבישול. אם אין לכם כיכר לחם לבן או חלה ששכבה בצד לכמה ימים, חשוב שתייבשו את הלחם דקות (ללא 20 מעלות למשך 140 בתנור מחומם על הקרום, חתוך לקוביות גדולות). מנות 6- חומרים ל לעגבניות הצלויות: קילו עגבניות שרי אדומות ושטופות 1 כפות שמן זית 3 כפית מלח גס 1/2 כפית פלפל שחור גרוס 1/2 כפית סוכר 1/2 כמה ענפי טימין למרק: כוס שמן זית 1/4 שיני שום קצוצות 3 קופסאות של שימורי עגבניות קצוצות 2 מ"ל) רותחים 500( כוסות מים 2 פרוסות עבות (חצי כיכר) של לחם לבן/ 5 חלה (ללא הקרום) ישן או קלוי, חתוכות לקוביות גדולות כפית מלח דק 1/2 כפית גרגירי כוסברה טחונים 1/2 כפית סוכר 1/2 קורט פלפל שחור קורט שבבי צ'ילי כוס עלי בזיליקום קצוצים 1/2 להגשה: כוס שמן זית עדין, גבינת פקורינו או 1/4 פרמזן מגוררת, עלי בזיליקום קצוצים אופן ההכנה: מעלות. מניחים בתבנית 200- מחממים תנור ל .1 צלייה עגבניות שרי, מזליפים שמן זית, זורים מלח, פלפל וסוכר ומערבבים. מניחים ענפי טימין דקות. 40 וצולים מחממים סיר גדול עם שמן זית ומטגנים על .2 להבה בינונית שום קצוץ במשך חצי דקה. מוסיפים את העגבניות המשומרות, השרי הצלויות (כולל כל המיצים שניגרו, אך ללא ענפי הטימין) ושתי כוסות מים רותחים ומביאים לרתיחה עדינה. מבשלים מכוסה במשך חצי שעה על בעבוע עדין. מוסיפים לחם, תבלינים ובזיליקום, מערבבים ומבשלים מכוסה במשך עשר דקות על בעבוע עדין, מערבבים מדי פעם ואם צריך מוסיפים עוד מים רותחים. ממש לפני ההגשה מזליפים פנימה שמן זית .3 ומערבבים. מתקנים תיבול. המרק אמור להיות סמיך ומתובל בעדינות. מגישים עם גבינת פקורינו או פרמזן מגורר ועלי בזיליקום קצוצים. ריבוליטה - מרק ירקות טוסקני מנות: 10-12- המצרכים ל כוס שעועית לבנה קטנה, מושרית לילה 1 כוסות שעועית קפואה 3 במים קרים, או מוכנה עלה דפנה 1 צרור טימין קשור בחוט ליטרים מים קרים 2 כוס שמן זית 1/4 גזרים קלופים וקצוצים לקוביות קטנות 2 ענפי סלרי אמריקאי קצוצים דק 2 בצל גדול קלוף וקצוץ לקוביות קטנות 1 שורש סלרי גדול, קלוף וקצוץ לקוביות 1 קטנטנות או מגורר על פומפייה או במעבד מזון שומר חתוך לרבעים וקצוץ לרבעי 1 עיגולים דקים תפוח אדמה קלוף וקצוץ לקוביות קטנות 1 שיני שום קצוצות קטן 3 קופסת עגבניות משומרות וקצוצות 1 כרוב לבן שטוף וקצוץ לשערות דקות 1/4 עלי מנגולד שטופים היטב מחול 8–6 גרם) 400( וקצוצים דק כוסות עלי קייל או תרד קצוצים דק 2 ליטרים מים רותחים 1/2– ו 1 פרוסות עבות (חצי כיכר) של לחם לבן/ 5 חלה (ללא הקרום) ישן או קלוי, חתוכות לקוביות גדולות כפיות מלח דק 1/2– ו 1 כפית גרגירי כוסברה טחונים 1 כפית סוכר 1 כפית פלפל שחור 1/2 חופן עלי בזיליקום קצוצים כוס שמן זית עדין 1/4 אופן ההכנה: אם משתמשים בשעועית יבשה: מניחים בסיר .1 גדול שעועית (מסוננת ממי ההשריה), עלה דפנה ליטרים מים קרים 2– וצרור טימין, ממלאים ב ומביאים לרתיחה. מסירים את הקצף שצף מעל. מנמיכים ללהבה בינונית ומבשלים על בעבוע עדין וללא כיסוי עד התרככות השעועית, בערך כשעה. מחממים סיר גדול עם שמן זית ומטגנים על .2 להבה בינונית את קוביות הגזר, ענפי הסלרי האמריקאי, הבצל, שורש הסלרי, השומר ותפוח דקות, עד שקיפות והתרככות 15 האדמה, במשך (לא משחימים). מוסיפים את השום, העגבניות, השעועית המבושלת (ללא עלה הדפנה וצרור הטימין אך שומרים בצד את מי הבישול) או השעועית הקפואה, וחצי מכמות הכרוב, המנגולד והקייל או התרד. מכסים ומאדים עד שנפח של הירקות יורד ויש בסיר מקום לחצי הנותר הירקות הירוקים. מוסיפים אם כן את הירקות שנותרו וליטר וחצי מים רותחים (השתמשו כעת במי בישול השעועית), מכסים ומביאים לרתיחה. מוסיפים קוביות לחם ותבלינים, מערבבים .3 ומבשלים מכוסה במשך חצי שעה על בעבוע עדין, מערבבים מדי פעם ומכבים. מוסיפים עלי בזיליקום, מזליפים פנימה שמן זית, מערבבים ומכסים לשתי דקות. לפני ההגשה מתקנים תיבול. המרק אמור .4 להיות סמיך ומתובל בעדינות. מגישים עם גבינת פקורינו או פרמזן מגורר ועוד קצת עלי בזיליקום קצוצים. והכי חשוב – לא לשכוח לפתוח בקבוק יין אדום וטוב. עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש www.limortiroche.com בב לוג "מטבח מקומי": הם חמים ועשירים, מלאי כל טוב ארץ המגף, מלחם ועד עגבניות ועשבי תיבול משובחים. החורף הוא כתבה וצילמה: לימור לניאדו־תירוש הזדמנות מצוינת לערוך היכרות עם מרקי הדגל של איטליה   איטליה בקערת מרק 1 2 3 4 39 שיעור חופשי > 2020 ינואר 2020 ינואר < שיעור חופשי 38

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==