שיעור חופשי / תשרי תש"פ / ספטמבר 2019 / גליון 129

// אוכל אתנחתא // פנאי אתנחתא ש ירה ברויאר עבדה כעיתונאית אופנה שנים, 21 בתקשורת הארצית במשך תחילה בעיתון "חדשות" ובהמשך ב"הארץ". בשנים אלה, היא מספרת, רכשה בגדים לעתים קרובות - מאחר שהרגישה צורך להתעדכן כל העת בטרנדים האופנתיים. אך עם השנים, ההבנה שלה לגבי בגדים התחדדה, והיא למדה על אופנות מתחלפות ומנגד, על הצורך בהתאמה אישית של בגדים. עם סיום עבודתה העיתונאית, החליטה ברויאר ליישם את מה שנתגבש בה - ולעבור לקניות איכותיות, מדויקות ומגובשות יותר. "כשעזבתי את העיתון ואת התפקיד, השתחררתי מהצורך לייצג את העיסוק שלי, צורך שגרם לי לא פעם לבלבול ואי נוחות", היא מסבירה. "במקביל, היה לי רצון לצמצם את מספר הפריטים בארון שלי ולהשאיר רק את מה שאני אוהבת ולובשת". בעקבות התהליך שעברה, החליטה ברויאר לכתוב ספר הממוקד בבניית מלתחה נכונה לכל אישה. הספר, ״סטייל משלך, עשרה צעדים למלתחה חכמה״ (בהוצאת אחוזת בית), ייצא . כיום, ברויאר היא חלק 2019 לאור בדצמבר מקהילת צרכנים המודעת למחיר הגבוה של אופנה זולה ומהירה, שהחליטה לעשות מעשה ולהצטרף למגמה המתעוררת של האופנה האיטית. אופנה איטית? מה זה בכלל? נעה שרון, צורפת ומעצבת, מדענית ויזמת שייסדה גם את הפורום ל"אופנה בת קיימא", )slow fashion( מסבירה כי "האופנה האיטית נולדה כתגובת נגד לתרבות האופנה המהירה ולטרנדים המתחלפים, כשהרעיון המרכזי הוא קנייה מצומצמת ואיכותית של פריטי אופנה". שרון מוסיפה כי בין היתר, האופנה האיטית שמה דגש על פריטי אופנה המיוצרים בכמות קטנה; חומרי גלם איכותיים התורמים לעמידות הבגדים; ייצור תוך שימוש בטכניקות של עבודת יד מסורתית; וכמובן, תמיכה בסחר הוגן. "בזמן שבאופנה מהירה נותנים כבוד למותגים, כאן ההערכה היא לאומן ולעובד", היא אומרת. מיהם הצרכנים שהחליטו להגיד די לתיעוש, לטרנדים המתחלפים ולניצול העובדים? "כל מי שיש לו מודעות למחיר הגבוה של אופנה זולה לוקח חלק במגמה המתעוררת של אופנה איטית", אומרת ברויאר. "תעשיית האופנה היא התעשייה המזהמת השנייה בגודלה בעולם. הייצור המהיר והזול של בגדים אחראי להררי פסולת טקסטיל ולזיהום מקורות מים. לצד הנזקים האקולוגיים, קיים המחיר האנושי שגובה ניצול כוח העבודה הזול במדינות עניות". ברויאר מוסיפה כי המודעות הגוברת, לצד אירועים מצערים בתעשייה, סללו וסוללים את באפריל 4- הדרך לשינוי בתעשיית הטקסטיל. ב קרס מתחם מתפרות ענק בבנגלדש, 2013 פועלות ופועלים נהרגו. מאז, מצוין 1,100- ו בתאריך זה ברחבי העולם ״יום מהפכת האופנה״, שנועד להעלות את המודעות לנזקי האופנה המהירה ולשינוי הרגלי הצריכה. בנוסף, בעקבות המודעות הגוברת, מתחיל להתבסס תו תקן בשם ״אקוטקסט״ שנועד לסמן בגדים שמיוצרים בסחר הוגן, וללא ניצול אקולוגי. ,TLV Style גלית רייסמן, בעלת המיזם ) היא יזמת ושגרירת אופנה tlvstyle.com( ישראלית. בתוקף תפקידה, היא מקדמת את השיח על אופנה ישראלית בקרב קהלים ישראלים ובינלאומיים, מארחת משלחות וחושפת אותן לסצינה המקומית, יוזמת מפגשים עם מעצבים מקומיים תוך התמקדות בדור הצעיר ועוד. "צרכנים של אופנה איטית אינם מתייחסים לאופנה רק כאל לבוש", קובעת רייסמן. "הם בעלי מודעות גבוהה לאיכות הסביבה, לתרבות הצריכה ולקנייה מודעת וחכמה. החברה חשובה להם והם תומכים בייצור מקומי ובמעצבים מקומיים. הם גם מודעים לכך שהיוצרים בכל מדינה הם חלק מתרבות ייחודית ואם נוגעים ביצירה המקומית, יש בכך הבעת תמיכה בזהות ובתרבות שלנו", מסבירה רייסמן. שרון מדגישה כי בישראל, קיימת קהילה קטנה של צרכנים שוחרי אופנה איטית, המוכנים לקנות פריטים איכותיים שמחזיקים מעמד לאורך זמן, גם אם עלותם גבוהה יותר. ועדיין, היא אומרת, "ללא מעט אנשים קשה להתחבר במחשבה ובקנייה לרכישה של פריט איכותי יותר שישרת אותם לטווח הארוך". מלתחה לאופנה איטית התאמת המלתחה האישית לעקרונות האופנה האיטית דורשת ראשית כל מודעות והסכמה לקחת חלק בתהליך, מתוך נכונות לשים את הדגש על איכות ולא על כמות. "זהו תהליך של מודעות המתפתח ככל שמתבוננים וחוקרים את הפנים והחוץ גם יחד: את מבנה הגוף, את הגזרות שמתאימות לו, את הצרכים היומיומיים ואורח החיים, את הפעמים שבהן נדרשת הופעה ייצוגית יותר, את התקציב, את הטעם ואת מצב הארון", אומרת ברויאר. רק לאחר שמודעים למכלול זה, ניתן לבחור בגדים שתמיד נרגיש ונראה בהם טוב. ברויאר ממליצה לקנות את הבגדים הטובים ביותר שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו בתחילת מכירות סוף העונה, לקנות מעט וטוב ולאסוף את הפריטים המעולים שאתם נבנה את המלתחה החכמה. "כדאי לאמץ מכנסי ג׳ינס בגוון כהה ואחיד, בגזרה שמחמיאה למבנה הגוף (לא כאלה הנראים כמו טייץ), ואליהם לצרף חולצות כותנה מכופתרות או טי שירט וז׳קט קל", מייעצת ברויאר. לחובבות שמלות וחצאיות, היא ממליצה לבחור בפריטים בסיסיים באיכות טובה, ולוודא שהגזרות לא צמודות וחושפניות מדי. בבחירת נעליים, לדבריה, חשוב לבדוק שהן לא בלויות או לא נוחות, ובאופן כללי, מומלץ להשקיע בלבוש המשדר תכליתיות וכבוד למסגרת ולתלמידים. רייסמן מוסיפה ומייעצת לסדר את הארון טרם היציאה לקניות, כך שתרכשו רק את הפריטים הנחוצים לכם. היא ממליצה לבדוק מה הצבעים המתאימים לנו ביותר, וללמוד את אמנות ההתאמה בין הפריטים האיכותיים - שהם הבסיס למלתחה - עם אבזור מתאים המבטא אמירה. כיום, גם יש מקורות רבים לפרטי ביגוד שאינם מהווים חלק מתעשיית האופנה המהירה. "כל חנויות הווינטאג׳ והיד השנייה, וגם הבגדים ששוכבים בחנויות האאוטלט, הם מקורות לצריכה של אופנה איטית. בנוסף יש חנויות של מעצבים קטנים ועצמאיים וחברות קטנות שמעצם הווייתן הן אלטרנטיבה ראויה לאופנה המהירה". היא מדגישה. "למורות יש תפקיד חשוב ביצירת מראה שמשדר מסר של אכפתיות. כשאכפת לך מאיך שאת נראית, ההרגשה שאכפת לך גם ממי שמתבונן בך עוברת באופן לא מודע", מסכמת ברויאר.  איכותית ואישית, לא נכנעת לגחמות ומגמות עונתיות, בעלת קשר לעיצוב ולתרבות המקומיים ולא תעשייתית בעליל. לאופנה המהירה, המזהמת והתעשייתית שפשתה במחוזותינו יש תגובת נגד - האופנה בתיה טולדנו האיטית   לא ממהרת לשום מקום . סטודיו שרון וייזר 1 . סטודיו עדי יאיר 2 . סטודיו תושייה 3 . סטודיו אלישע אברג'ל 4 א ת החריימה האהוב בכל הזמנים לימד אותי להכין אליקו - חבר הנפש שלי. איש יפה שכולו זוהר, רגישות וחוש הומור. הדבר הכובש ביותר אצל אליקו הוא הדרך שבה הוא מבשל. בלי הכנות מוקדמות ובלי לעשות שום עניין, הוא מוציא מהמקרר מה שיש בו, משקשק בסירים בנונשלנט ויוצא לו פלא. למה פלא? כי הוא תמיד יפתיע עם מנה מקורית ולא פחות מגאונית, ואני תמיד אתהה איך לעזאזל לא חשבתי על זה קודם. את החריימה הזה אליקו מגיש עם סוכריות צ'ילי - שהן למעשה פלפלים ירוקים חריפים פרוסים לטבעות עבות, שטוגנו בשמן עמוק על אש קטנה (קונפי) עם סוכר ומלח, עד שהשחימו והתקרמלו יפה יפה. טעמם מתוק- חריף ומרקמם דביק, קריספי ופציח, קצת כמו סוכרייה שמתפצפצת בפה - אמאל'ה, כמה שזה טעים. לא משנה כמה התבוננתי בו, ולמרות ששקלתי ומדדתי, ולמרות כל הניסיונות לשחזר את אופן ההכנה כדי לתת לכם מתכון – זה לא הלך (נשרף או שהפך לסמרטוט), ויעידו על כך ערימות הפלפלים והגלונים של השמן שעברו החודש במטבח שלי. בסוף נכנעתי, ומה שנותר לי הוא להתנחם בצנצנות שהוא מכין עבורי. וכשאין בנמצא (אליקו יכול פתאום להיעלם לאיזה שנה), אני מכינה את החריימה הנפלא הזה עם "סתם" פלפלים ירוקים חריפים קלויים או מטוגנים, וזה טעים ומשקיט את הגעגוע. החריימה של אליקו מתובל בדיוק רב והוא פשוט להכנה, ואני מבטיחה לכם שכל אחד יצליח להכין אותו. ואם יש לכם נפש הרפתקנית ובא לכם לנסות להכין סוכריות צ'ילי (כדאי! אבל אני לא אחראית לתוצאות), צירפתי בסוף המתכון של החריימה גם הוראות הכנה לסוכריות צ'ילי. ניסיתי להיות הכי מדויקת שיכולתי, אבל, אני מזהירה מראש, זה מסוג המתכונים האלה שצריך בשבילם ידי זהב, לב פתוח ונשמה של מלאך.  חריימה מנות: 8- המצרכים ל 100- פילטים של דג לבן בשרני (במשקל 8 גרם היחידה) כמו לוקוס, מוסר ים, 125 פלמידה, פרידה, בר-ים או ג'מבו בורי, עם העור כפית מלח גס 1/4 לרוטב: כוס שמן זית 1/3 פלפלים אדומים מתוקים קטנים (גמבות) 3 רגילים, נקיים מגרעינים וציפה לבנה, 2 או פרוסים לרצועות דקיקות שיני שום פרוסות דק 6 כפות פלפל צ'ומה (קונים מוכן בצנצנת 1-2 בסופר) - לפי מידת החריפות הרצויה גרם) פסאטה – מחית 700( בקבוק 1 עגבניות חלקה (עדיף יבוא מאיטליה) כוס מים רותחים 1/2 כפות מיץ לימון 2 לתבלינים: כפית זרעי קימל טחונים 1.5 כפית סוכר קנים או חום 1.5 כפית זרעי כוסברה טחונים 1 כפית פפריקה מתוקה 1 כפית מלח 1 כפית כמון 1/2 כפית כורכום 1/4 להגשה: חופן עלי כוסברה שטופים ומיובשים, פלפל ירוק חריף לפי הטעם (אני אוהבת לטגן או לקלות אותו לפני) אופן ההכנה: ס"מ) 28-26( יוצקים שמן לסיר רחב ושטוח .1 ומטגנים על להבה בינונית את רצועות הגמבה דקות, עד שהשחימו מעט. מוסיפים שום, 10-5 פלפל צ'ומה ואת כל התבלינים, ומטגנים חצי דקה. מוסיפים פסאטה (מיץ עגבניות סמיך) ומים רותחים, מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את דקות על בעבוע עדין. 20 האש לקטנה ומבשלים מערבבים מדי פעם. מרימים את המכסה ומוסיפים את הדגים .2 לרוטב, כשצד העור כלפי מעלה. מעבירים 5 ללהבה בינונית, מכסים במכסה ומבשלים דקות. הופכים לצד השני, ממליחים אותם במעט מלח גס, מוסיפים מיץ לימון, מכסים ומכבים דקות. מגישים 5 את האש. משאירים מכוסה עם שפע עלי כוסברה טריים, פלפל ירוק חריף מטוגן או קלוי וחלה. הסוכריות של אליקו המצרכים לצנצנת של קצת פחות ליטר: 1- מ גרם פלפלים ירוקים חריפים, שטופים 500 ומנוגבים מ"ל) שמן זית 250( כוס 1 מ"ל) שמן חמניות או קנולה 250( כוס 1 כפות סוכר לבן 3 כפית מלח דק 1/2 אופן ההכנה: קוטמים את הפלפלים ומרוקנים את הגרעינים .1 והציפה הלבנה (מהפתח העליון, כמו שמרוקנים קישואים). קל לרוקן עם כפית קטנה, סכין טורנה ס"מ. 2-3 או קישואן. חותכים לטבעות בעובי של חשוב לעבוד עם כפפות, אחרת אבוי לעיניים. מחממים בסיר בינוני ועל להבה גבוהה את .2 שני סוגי השמן עד שהם חמים מאוד. מוסיפים את הפלפלים ומטגנים אותם על להבה גבוהה דקות. מוודאים שהפלפלים 5 - ועל בעבוע חזק ל מכוסים בשמן. אם חסר, מוסיפים עוד. מוסיפים דקות. 5 סוכר ומלח וממשיכים בטיגון עוד מערבבים בכף עץ מדי פעם. מנמיכים את הלהבה לבינונית-נמוכה ומטגנים .3 דקות. מערבבים מדי 20 על בעבוע חלש עוד פעם (לא יותר מדי). בסוף השלב הזה הפלפלים יתרככו ויתבהרו. מגבירים את הלהבה לקבלת בעבוע חזק .4 דקות, עד 15-10 ומטגנים את הפלפלים למשך שהפלפלים השחימו והגיעו לצבע שוקולד חלב. מכבים ומשהים בשמן החם, הפלפלים ימשיכו להשחים ולהתקרמל. מדי פעם, ובמיוחד בדקות האחרונות, מערבבים עם כף עץ. מצננים היטב לפני שמעבירים לצנצנת מעוקרת. עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש www.limortiroche.com בב לוג "מטבח מקומי": מנת דג עם סוכריות? כשמדובר בסוכריות שעשויות מפלפלים ירוקים חריפים שטוגנו כתבה וצילמה: לימור לניאדו־תירוש והתקרמלו היטב, זה נשמע פחות מפתיע, ויותר טעים   חריימה סוכרייה 1 2 3 4 39 שיעור חופשי > 2019 ספטמבר 2019 ספטמבר < שיעור חופשי 38

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==