שיעור חופשי / סיון תשעט / יוני 2019 / גליון 128

// אוכל אתנחתא // פנאי אתנחתא ר חל רוט, מורה ורכזת אנגלית באולפנית ישורון פתח תקווה וסטייליסטית אישית המתמחה במורות וחדרי מורים – “המורה לסטיילינג”; יהודית שטרן, סטייליסטית אישית, ועידן רגף, ממקימות קהילת האופנה מאמאשיק, מייעצות לנו כיצד להוציא את המיטב מהעונה הלוהטת. צבעים ניטרליים גם העונה ממשיכים לשלוט ברמה הצבעים הניטרליים, בדגש על בז’ המככב בשלל גווניו – מחאקי ועד ניוד. האם לאמץ לבוש מונוכרומטי זה, שעלול ליצור רושם משעמם, או שעדיף לשלב אותו עם גוונים נוספים? ליצור כדי דבר הסטייליסטית רחל רוט: “ מראה מעניין ולא משעמם, שיכניס צבע לחדר המורים וגם למהלך ההוראה והשיעור, רצוי לשלב צבעים ניטרליים עם פריט צבעוני כמו שרשרת מעניינת, עגילים בעלי נוכחות או נעליים צבעוניות בטקסטורה מעניינת או בצבעוניות בולטת. חשוב לזכור כי ארון המורכב מצבעים ניטרליים ותוספת צבעונית תמיד יישאר עדכני ונכון”. בג’ינס משוחרר הג’ינס, הניצב מעל הזמן, מופיע העונה בגרסה חדשה: גזרת מכנסיים משוחררת, בדגש על המותניים, ותוספת קפלים. גרסה זו, המכונה באנגלית “פייפר-באג”, מתרחבת באזור הירכיים, נאספת על ידי חגורה ויוצרת קפלים סביב קו המותן. דבר הסטייליסטית יהודית שטרן: “הג’ינס הוא פריט נצחי ונוח המתאים לכל גיל ומחמיא לרובנו. אם בחרתן בגזרת הפייפר- באג, רצוי להקפיד על כך שכמות הבד בקפלים לא תהיה גדולה מדי, כך שלא תיווצר אשליית גודל. עם הג’ינס ניתן לשלב טי-שירט, חולצה מכופתרת, תוספת ז’קט או כל עליונית אחרת. לפני היציאה לבית הספר, כדאי להציץ שוב במראה ולוודא שהרכבנו הופעה מכובדת וראויה”. מי בובה? נעלי הבובה המשלבות נוחות, עדינות ואלגנטיות, חוזרות לבמה האופנתית. הפעם, הדגש הוא על תוספת של פריטים קטנים המעניקים נופך חדש לאותן נעליים שטוחות . ונצחיות “לנעלי בובה דבר הסטייליסטית רחל רוט: יש נטייה להאריך את הרגל, ועם זאת לשמור על מראה מכובד, קלאסי ונוח. מומלץ לחפש נעלי בובה עם טקסטורה מעניינת, הדפס מגוון וצבעוניות מעניינת. לכל מורה מותר לבטא את אמירתה האישית גם דרך הרגליים, באמצעות נעליים מעוטרות ואופנתיות”. בעומק הטאי-דאי טאי-דאי היא טכניקה יפנית מסורתית של צביעת בדים, שבה קשירות וחסימות של הבד יוצרות דוגמה החוזרת על עצמה בעומקים ובגוונים שונים לאורך הבד. הקיץ נראה פריטים רבים שיוצרו בטכניקה זו, ובהם שמלות, חולצות ואף תיקים בצבעוניות מעניינת. “ליום עבודה דבר הסטייליסטית עידן רגף: בבית הספר כדאי ללבוש פריטים עם הדפסי טאי-דאי מתונים, שלא יעוררו הסחת דעת אצל התלמידים, ולהימנע מגוונים זוהרים. גוונים מעושנים, רכים, פסטלים וגווני שחור-פחם יקנו מראה אופנתי ועדכני ויתאימו להופעה בית-ספרית. חשוב גם לוודא כי הבדים הבהירים אטומים ולא שקופים”. צהוב עולה הגוון הצהוב ממשיך בנסיקה אל תוך העונה החמה, והקיץ נראה אותו במנעד גוונים רחב, מחרדל דרך גווני שמש ועד נגיעות בננה; ובפריטים רבים - ממכנסיים, דרך חצאיות ועד מערכות בגדים שלמות. דבר הסטייליסטית יהודית שטרן: למורות המחבבות את הצבע הצהוב מומלץ “ לבחור גוון רגוע כמו בננה או לימון בהיר, במקום צהוב שמשי או צבעי ניאון. בנוסף, רצוי לא ליצור עומס של הצבע, וללכת עם פריט צהוב אחד, כמו חולצה צהובה. זאת, מאחר ששימוש רב מדי בגוון צהוב עלול לעורר אי שקט ועצבנות. אפשר גם לבחור בגוון צהוב כ’כתם צבע’ ולשלבו באביזר אחד בהופעה, כמו שרשרת, עגילים או סנדלים”. בענייני סיכות בקטגוריית האבזור, סיכות הראש הצבעוניות שילדות נוהגות להתקשט בהן הצטרפו גם לזירה “של הגדולות”, והן מקבלות כעת פרשנות בוגרת. האם אותה תוספת בולטת ונוצצת לשיער מתאימה למראה יומיומי, או שמוטב להשאירה למראה ערב נוצץ ודרמטי? : “אם בוחרים דבר הסטייליסטית עידן רגף לשלב אבזור של סיכות בשיער, כדאי לבחור סיכה אחת עדינה במיוחד ולשלב אותה עם לבוש אלגנטי. רצוי להימנע מסיכה בעלת מראה דומיננטי שתמשוך יותר מדי תשומת לב. למורות שאוהבות ללכת עם שיער פזור, הסיכות מסייעות לשמור על מראה מוקפד יותר”. שרוולים תפוחים השרוולים התפוחים והמועצמים חזרו אלינו. האם זוהי תוספת מוגזמת, או שהיא יכולה להשתלב גם במסדרונות בית הספר? שרוולים דבר הסטייליסטית יהודית שטרן: “ תפוחים הם פתרון נהדר למי שיש לה כתפיים צרות או שמוטות, אך כמובן, יש לאמצם במינון הנכון. שרוולים תפוחים במידה לא מוגזמת ולא תיאטרלית, במראה נקי ועדין, בשילוב חצאית או מכנסיים, ישלימו לבוש מעניין המתאים גם להופעה בית-ספרית”. להלך עם קש ובמבוק גם בעונה הנוכחית, החומרים הטבעיים מככבים בחנויות. תיקי הקש והבמבוק ממשיכים להיות פופולריים, והקיץ נמצא אותם בגרסאות חדשות, בסגנונות מגוונים ובגדלים שונים. האם נכון לאמץ אותם גם לבית הספר, או שעדיף להשאיר אותם לחופשת הקיץ? “אין כמו דבר הסטייליסטית רחל רוט: להכניס אווירת חופש גם לחדר המורים ולבית הספר, ואביזרי הקש והבמבוק הם אחת הדרכים הנהדרות לעשות זאת. תיק קש המיועד לים יכול להיות גם תיק מורים נפלא, המכיל יומן מורה, קלמר וערימות מבחנים. מי שמעדיפה להכניס חומרים טבעיים אלה במינון עדין יותר יכולה לבחור בעגילי קש או שרשרת טבעית, ליצירת מראה קליל ונעים”. תוספת פרנזים חובבות המראה הבוהמייני יכולות לבחור בחולצה, שמלה, וסט קיצי וכל פריט אופנתי אחר בעיטורי פרנזים (גדילים) או באביזר נלווה, כמו תיק עם פרנזים. “לכל חובבות דבר הסטייליסטית רחל רוט: הפרנזים מומלץ לזכור כי פחות הוא יותר. רצוי לבחור פריט אחד מעוטר בפרנזים, כמו חולצה או חצאית, או באביזר אחד, כמו שרשרת או תיק. בחירה כזו שומרת על אמירה אישית מחד, ואינה הופכת את הלובשת לקורבן אופנה מאידך”. התיקים התרחבו! העונה נמצא בחנויות תיקים גדולים במיוחד, שלא לומר ענקיים, המסתמנים כפריט פרקטי במיוחד למי שאוהבת להכניס לתיק אחד את הבית על כל תכולתו. האם הוא מתאים גם לחדר המורים? “המגמה דבר הסטייליסטית עידן רגף: העכשווית של תיקים גדולים מתאימה במיוחד לצרכי המורות. מורות בוחרות בתיקים גדולים כדי שיוכלו להכניס אליהם פריטים רבים במסגרת עבודתן, וכעת, פריט זה שהוא פרקטי, נוח ומרווח, מתכתב גם עם המגמה האופנתית עכשווית”. הקיץ כבר כאן ועמו כמה מגמות אופנתיות בולטות. שלוש נשות מקצוע עוזרות לנו לבחור מבין שלל בתיה טולדנו האפשרויות, וממליצות על הפריטים שכדאי לשלב בהופעה בית-ספרית   מאמצת בחום! כ ל בשלן יודע שכדי להכין סלט טוב צריך להשתמש בחומרי גלם טריים ואיכותיים; אבל לא כולם יודעים שרוטב מדויק עושה את ההבדל, ועוזר לנו להפוך את הסלט מטוב למצוין. הנה תורת הרטבים שלי על רגל אחת. רוטב לסלט צריך להדגיש שידוך טוב: את טעמיהם של יתר המרכיבים, ולא להאפיל עליהם. סלט חסה עם פירות וגבינה חריפה ישתדך מצוין לרוטב ויניגרט מתקתק, שידגיש את מתיקות הפירות ויאזן את חריפות הגבינה; סלט המכיל עלים, עשבים ותרד או ירקות ירוקים כמו אספרגוס, קישואים וברוקולי, יעדיף רוטב חמצמץ; ואילו סלט שמכיל קטניות זקוק לרוטב עדין עם חמיצות מרומזת בלבד. כל רוטב המבוסס על שילוב הקשר הצרפתי: בין חומץ לשמן נקרא ויניגרט. אמנם כבר ברומא העתיקה תיבלו ירקות בחומץ ובשמן, אבל רק בצרפת של ימי הביניים השילוב הזה זכה לשם משלו ולרשימת מרכיבים סגורה. מאחר ששמן ומים לא מתערבבים, לרוב הם יזדקקו לשחקן חיזוק נוסף שתפקידו לחבר ביניהם - כמו למשל חרדל. השחקן השלישי הזה נקרא מתחלב ). כיום, רשימת המרכיבים של Emulsifier( הוויניגרט משוחררת לחלוטין מכבלי המטבח הצרפתי הנוקשים, ומלבד אינספור סוגים של שמנים וחומצים, אפשר לשלב בוויניגרט גם סוגים רבים של מתחלבים, מחרדל וחמאת בוטנים ועד חלמון, אגוזים, יוגורט, מחיות של פירות וירקות וגבינות מגוררות. ויניגרט טוב מתחיל בשמן מאיפה מתחילים? איכותי. שמן זית הוא הנפוץ והמומלץ מכולם, אולם חשוב להשתמש בשמן זית שטעמו עדין, כדי שלא יאפיל או ישתלט על יתר הטעמים ברוטב. קורינייקי, ארבינקה, פיקואל או לצ’ינו )0.4% מכבישה קרה בעלי חומציות נמוכה (עד הם זנים מומלצים. אם בכל זאת יש לכם שמן זית דומיננטי, אפשר למהול אותו בשמן בעל טעמים ניטרליים - כמו למשל שמן חמניות, שמן זרעי ענבים או שמן אבוקדו. לרטבים אסייתיים מומלץ להשתמש בשמן בוטנים או בשמן קוקוס. אפשר להשתמש במיץ לימון סחוט החומץ: טרי, חומץ בן יין או מיץ הדרים (ליים, תפוז, אשכולית); בעיני, התוצאה הטעימה ביותר מתקבלת משילוב בין מיץ לימון למעט חומץ שרי חרז, שחמיצותו עדינה וטעמו עמוק. גם חומץ שמפניה, חומץ טרגון וחומץ העשוי מפירות (פטל או תאנים) נהדרים לסלטים. היחס הקלאסי בין שמן תורת היחסים: לטובת השמן, כלומר 2:1 לחומץ בוויניגרט הוא חומץ. אבל היחס הזה יכול 1/3 שמן לעומת 2/3 להשתנות מעט בהתאם ליתר המרכיבים ברוטב ולסוג המרכיב החמוץ שבחרתם. הדרך הקלה לשמר את היחסים הללו היא לצקת את המרכיבים החומציים לתוך צנצנת זכוכית שקופה, בעלת דפנות ישרות, ואז לצקת את השמן עד שנפחו יהיה כפול מנפח החומץ או מיץ הלימון (הוא יצוף מעל). לאחר מכן אפשר להוסיף את המתחלבים ואת יתר חומרי התיבול: חרדל, דבש, סילאן, טחינה, שום ועשבי תיבול. בגישה הצרפתית מנוער, לא מעורבב: מזלפים את השמן באיטיות לתוך החומץ תוך כדי טריפה, אבל אפשר פשוט למזג את כל החומרים במטרף, או הכי טוב - לנער אותם בצנצנת עד לקבלת ויניגרט במרקם חלק. אם מכינים ויניגרט שיש בו מרכיבים סמיכים במיוחד (כמו חמאת בוטנים), או בכמויות גדולות – עדיף להשתמש בבלנדר או במעבד מזון. מכינים את הרוטב לסלט עניין של תזמון: כשעה לפני מועד הארוחה, ומתקנים תיבול בסמוך להגשה. עשבי תיבול טריים כדאי לקצוץ דקות לפני ההגשה, כדי שלא 10 ולהוסיף לרוטב ישחירו. אם נשאר לכם רוטב, אפשר לאחסן אותו בכלי סגור במקרר יומיים-שלושה. רוטב עם עשבי תיבול או ביצים חיות יישמר יום-יומיים. הביאו בחשבון שהרוטב עלול לשנות את טעמו ואת צבעו במהלך האחסון.   ויניגרט חרדל מתאים לסלטים עם חסה, עלים, ברוקולי, כרובית, כרוב לבן ואדום, קישואים, אספרגוס, ביצים קשות, תפוחי אדמה, סלמון או עוף חלוט. מ"ל רוטב (קצת יותר 200- חומרים ל כוס): 3/4 - מ מ"ל) מיץ לימון סחוט טרי 60( כוס ¼ כפיות חומץ שרי 2 מ"ל) שמן זית עדין 120( כוס ½ כפית מלח אטלנטי ½ כפית מלח דק ¼ שן שום, קצוצה דק דק ¼ כף גדושה חרדל דיז'ון חלק 1 כפית סילאן או דבש 1 אופן ההכנה: שמים בצנצנת את כל החומרים ומנערים. טועמים ומתקנים תיבול. הרוטב נשמר במקרר עד יומיים- שלושה. רוטב קיסר סלט קיסר קלאסי מכיל לבבות חסה, קרוטונים, שבבי פרמז'ן, ביצים קשות מגוררות. הרוטב הטעים הזה יתאים גם כמטבל לסתם ירקות חתוכים. מ"ל רוטב (קצת יותר 270- חומרים ל מכוס): גרם) אנשובי משומר 20- פילטים (כ 6 )XL( חלמונים טריים 2 שיני שום קטנות, קצוצות גס 2 מ"ל) שמן חמניות 120( כוס 1/2 גרם) גבינת פרמז'ן, 40( כוס דחוסה 3/4 מגוררת דק כפות חומץ שרי או חומץ שמפניה 2 כף מיץ לימון סחוט טרי 1 כפית חרדל דיז'ון חלק 1 כפית מלח 1/2 אופן ההכנה: שמים בקערת מעבד מזון קטנה את האנשובי, .1 החלמונים והשום וטוחנים לבלילה אחידה. תוך כדי הטחינה מזלפים את השמן באיטיות לקבלת קרם בהיר ותפוח, שמזכיר מיונז. מוסיפים את הפרמזן ומעבדים עוד דקה. מוסיפים את החומץ, מיץ הלימון, החרדל .2 והמלח ומעבדים קצרות עד שהם נטמעים ברוטב. טועמים ומתקנים תיבול. הרוטב נשמר במקרר חצי יום. רוטב ניסואז יש הרבה ויכוחים לגבי ההרכב ה"אמיתי" של סלט ניסואז, אבל על רכיבי הבסיס כולם מסכימים: ביצים חצי קשות, תפוחי אדמה, אנשובי וצלפים. אליהם מוסיפים לפי הטעם חסה, עלים, שעועית ירוקה, ברוקולי, אספרגוס, פלפלים, טונה משומרת (איכותית כמובן), סלמון או עוף חלוט. כוסות): 1¼( מ"ל רוטב 300- חומרים ל מ"ל) שמן זית עדין, או שמן 80( כוס 1/3 חמניות מ"ל) מיץ לימון סחוט טרי 80( כוס 1/3 כפית) אנשובי, 1( פילטים בשרניים 3-2 קצוץ דק גרם) מיונז איכותי (אפשר גם 100( כוס 1/3 מופחת שומן) כפיות חרדל דיז'ון חלק 2-1 כפית מלח 3/4 אופן ההכנה: שמים בצנצנת את כל החומרים ומנערים. טועמים ומתקנים תיבול. הרוטב נשמר במקרר עד יומיים- שלושה.. עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש www.limortiroche.com בב לוג "מטבח מקומי": הוא מצטרף אחרון למנה, אבל מעניק לה את העוקץ המנצח. קבלו את מתכוני הרוטב שיקפיצו לכם את כתבה וצילמה: המטבח   לימור לניאדו־תירוש חוכמת הרוטב נעלי בובה, קסטרו צילום: עמית שמש ג'ינס פייפר באג, ברשקה סיכת ראש, מיכל נגרין צילום: אפרת אלון תיק, קסטרו צילום: עמית שמש חצאית, גולף צילום אודי דן תיק, ברשקה חולצה, ברשקה 39 שיעור חופשי > 2019 יוני 2019 יוני < שיעור חופשי 38

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==