שיעור חופשי / תשרי תשעט / ספטמבר 2018 / גליון 126

// פנאי אתנחתא תקופת החגים בפתח ועמה קדחת המתנות. עבור מי שתמיד מחפש מתנה יצירתית או בעלת ערך בתיה טולדנו מוסף - הנה כמה רעיונות   פותחים שנה בנתינה // אוכל אתנחתא פ עם, ביקור בבית קפה בתל אביב היה בילוי של ממש. אני זוכרת את עצמי, ילדה קטנה ורזה, אוחזת בידה של אמי ואנו צועדות במרץ לאורך רחובותיה המוצלים של העיר בדרך לביקור השבועי “בביתקפה”. כל שבוע נבחר בית קפה אחר (עידית, לבנה, יהודית, קפה עטרה), אבל התפריט תמיד היה קבוע: קפה הפוך בשבילה, שוקו קר בשבילי ושטרודל חם שחלקנו שתינו. היינו מסבות אל שולחן קטן עטוף במפת ויניל פרחונית ומתחילות את הטקס: לי תמיד היתה זכות הראשונים לביס הפותח. היא היתה מביטה בי, מחייכת ואז לוקחת גם לעצמה. אכלנו לאט, בשקט, מכבדות את הרגע הנעים. רק בדרך חזרה התחלנו להתווכח כשתי מבקרות מסעדות חמורות סבר וחשובות: תוהות אם השטרודל נאפה באותו בוקר, ומדרגות את דקיקות העלים, פריכות הבצק ומידת האפייה. גם המלית נסרקה תחת עינינו הבוחנות: האם נבזק על התפוחים מספיק סוכר, האם התקמצנו על הקינמון, האם השתמשו בתפוחי גולדן דלישס (לדידה של אימי, אלה היו הכי מתאימים), האם הצימוקים היו קטנטנים מספיק, האם האגוזים נקצצו בסכין חדה דיה ועוד כהנה וכהנה. וכך, היינו מלהגות בכל שבוע מחדש על נפלאות המאפה, מבלי להתעייף לרגע, עד הגיענו הביתה. ורק בראש השנה, היא הכינה שטרודל בעצמה. ותמיד הוא עלה על כולם: ריחני, שחום, פציח, עליו דקים כנייר משי והמלית, אוחח המלית, עשירה, מתוקה במידה ועשויה מתפוחים שנבררו במיוחד - קשים, טריים, מלאים בעסיס ובטעם, ומשאירים טעם של ברכה אמיתית לשנה טובה במיוחד.  השטרודל שלי זה השטרודל הכי טעים שאני מכירה. השימוש בתערובת של פירורי לחם ושקדים טחונים בין דפי הבצק יוצר קרום פציח ופריך נדיר באיכותו. אפשר להשתמש בתפוחי גרני סמית למלית חמצמצה יותר, או גולדן דלישס למלית מתוקה. אפשר להכין את השטרודל מראש, לאפות מיד ולשמור במקרר עד הארוחה. לפני ההגשה מחממים היטב. חומרים לשני גלילים מנות בסך הכל): 16( דפי פילו (אני השתמשתי בדפים בגודל 8 ס"מ), מופשרים לילה במקרר 35 על 30 גרם חמאה מומסת 100 כפות פירורי לחם 5 כפות שקדים מולבנים טחונים (קמח 5 שקדים) מנופה כפות סוכר לבן 7 כפית קינמון טחון למלית התפוחים: גרם צימוקים שחורים קטנים 150 כף וחצי מיץ לימון כף וחצי יין לבן תפוחים מזן גולדן דלישס או גרני סמית 9 גרם חמאה 50 כפות סוכר חום כהה 5 כפית וחצי קינמון גרידה משני לימונים גרם (כוס) אגוזי מלך או פיסטוקים 100 קצוצים גס אופן ההכנה: מתחילים עם הכנת המלית: משרים צימוקים .1 במיץ לימון ויין לבן לרבע שעה, מערבבים מדי פעם. בינתיים קולפים את התפוחים, חותכים .2 לרבעים, מגלענים, חותכים לשמיניות וקוצצים לקוביות בינוניות. מחממים במחבת גדולה, בסיר שטוח (סוטאג') .3 או בווק חמאה עד המסה, מגבירים את הלהבה, מוסיפים את התפוחים ומקפיצים שלוש דקות. מוסיפים סוכר, קינמון וגרידת לימון ומקפיצים דקות. התפוחים צריכים להיות 7-5 למשך מבריקים, מעט שחומים ומבושלים במידה. היזהרו מבישול יתר. מכבים את הלהבה, מוסיפים צימוקים ואגוזים ומערבבים. מצננים היטב. מעבירים למסננת להגרת נוזלים מיותרים. מעלות. 200- מחממים תנור ל .4 מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו .5 בחמאה מומסת. מערבבים בקערה בינונית פירורי לחם, שקדים .6 טחונים מנופים, סוכר לבן וקינמון. מוציאים את דפי הפילו מהמקרר, פורשים .7 אותם על משטח העבודה ומכסים במגבת נקייה. מניחים על משטח העבודה דף פילו כשהצד הרחב כלפיכם (את הדפים שנותרו מכסים במגבת) כפות 2.5 ומברישים אותו בזריזות בחמאה. זורים מתערובת פירורי הלחם בשכבה דקה על פני כל הדף (זה לא צריך להיות אחיד או לכסות לגמרי את פני כל הדף), מכסים בדף פילו נוסף. מברישים אותו בחמאה וזורים עליו אותה כמות של תערובת הפירורים. חוזרים על התהליך גם עם הדף השלישי. מכסים בדף רביעי רק שאותו מברישים בחמאה בלבד, ללא הפירורים. בסך הכל יהיו לכם ארבעה דפי פילו ושלוש שכבות של פירורים. מניחים חצי מכמות מלית התפוחים בחלק .8 הקרוב אליכם (מעין תלולית גבוהה וצרה במידות ס"מ שוליים חשופים 5 ס"מ) ומשאירים 8 על 25 מהצדדים ובחלק הרחב, הקרוב אליכם. מקפלים את צדי הבצק על המלית (כמו .9 מכפלת) ומקפלים מעליהם ובאותו האופן גם את החלק החשוף הקרוב אליכם. כך המלית בעת האפייה תישאר בתוך הבצק ולא תדלוף החוצה. מגלגלים את תלולית התפוחים (תוך הידוק הפילו שקיפלנו) על הבצק החשוף, עד קבלת גליל עבה ומהודק. מעבירים בזריזות לתבנית כשצד התפר כלפי מטה. מברישים את פניו ואת צדדיו בחמאה כפות מתערובת פירורי הלחם. 2 וזורים מעבירים לתנור ואופים חצי שעה. .10 בעת האפייה של הגליל הראשון מכינים .11 את הגליל השני. לפני ההגשה זורים אבקת סוכר ומגישים חם. * אפשר להכין את המאפה יום או יומיים מראש, אך יש לאפות אותו מיד בתום הגלגול וההכנה (אחרת דפי הפילו יירטבו מנוזלי המלית). לאחר האפייה מצננים, עוטפים ברדיד אלומיניום ושומרים במקרר. לפני ההגשה מחממים בשנית: 10-15 מעלות ואופים 180- מחממים את התנור ל דקות, זורים אבקת סוכר ומגישים מיד. עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש www.limortiroche.com בב לוג "מטבח מקומי": אין כמו שטרודל התפוחים הוותיק כדי להשרות אווירה חגיגית וטקסית - מה שהופך כתבה וצילמה: לימור לניאדו־תירוש אותו לעוגה המושלמת לעונת החגים   עוגה בטעם געגוע לבשל לחובבי הבישול מוצע "מארז קיטצ'ן" הכולל סינר עם הכיתוב "הבישול עלי, הכלים עליכם", כפפה לסיר חם, כרית קרמיקה לכף בישול וכף עץ. כל העובדים המועסקים בעמותת אנוש, האחראית להפקת המארז, הם בעלי מגבלה נפשית. הם הוכשרו בכל המיומנויות הדרושות ליצירת המארז - כמו למשל הכנת תערובות יציקה להכנת הכפות, ייבוש, חליצה, שיוף והרכבת הקופסא הייעודית, הכנת העבודה הגרפית במחשב, הדפסתה ואריזת המוצר. הרווח ממכירת המוצרים מועבר למועסקים כתגמול על עבודתם ובמטרה לסייע להם להשתלב בקהילה. אנוש- העמותה הישראלית לבריאות הנפש https://www.enoshop.co.il/he לצמוח ערכה להנבטה חווייתית עם שתי ערוגות מיוצרת בידי מועסקים בעלי צרכים נפשיים בסניף אנוש בעפולה. תהליך הייצור מתחיל באיסוף הגביעים מחברת תנובה במסגרת שיתוף פעולה במיחזור. בהמשך, אחראים המועסקים על כל תהליך הכנת הגביעים והערוגות, החל מחירור הגביע במכונה מיוחדת, מילוי אדמה והכנת שקית הזרעים, 60- ועד עיטוף המארז והדבקת מדבקות. כ מועסקים העובדים בסניף זה עוברים גם הכשרה בה הם לומדים ניהול רכש ומלאי, ביצוע הזמנות, שיחות שיווק, מכירות בירידים ועוד. אנוש - העמותה הישראלית לבריאות הנפש https://www.enoshop.co.il/he להגיש קערות קרמיקה, צלוחיות הגשה ועוד מגוון כלים ומוצרי נוי לחג מציעה עמותת עמיחי, המעסיקה חניכים בעלי מוגבלות התפתחותיות שונות המתגוררים באזור השרון. החניכים העוסקים בייצור הכלים הם בעלי רמות תפקוד שונות, והמטרה היא לסייע להם להביא את מיומנויותיהם לידי ביטוי וליהפך לכוח יצרני. עמיחי – לחיות בשוויון עם השוני http://www.amichai.org.il לחגוג פמוטי רימון, מארז צלוחיות בצורת תפוח ורימון, מגנטי תפוח ורימון ומוצרים נוספים ברוח החג המיוצרים בידי נכים המרותקים לכיסא גלגלים בבית מרים איל"ן בחיפה. המקום משמש לאותם נכים הזקוקים לעזרה בפעילות יומיומית, כמרכז יום שיקומי-תעסוקתי. בית מרים - איל"ן, מרכז יום לנכים http://www.ilan-israel.co.il/ למחזר נגאיה שמה לה למטרה לשתף פעולה עם עשרות עמותות ויצרנים קטנים שהעובדים שלהם הם משתקמים בעלי צרכים מיוחדים, בדגש על מתנות שהן גם ידידותיות לסביבה. בתוך כך, כל המוצרים המרכיבים את המתנות של נגאיה מיוצרים בישראל; וחומרי האריזה והדפוס עשויים מנייר אקולוגי, קרטון ממוחזר ושקיות מתכלות. ברוח החג, מוצעים מארזי עץ מהודרים עם יינות שנבנו בידי נערים בסיכון במסגרת סדנה; סלסלה מנייר גלילים בתוספת יין בוטיק ומטעמים ישראליים שייצרו חניכי עמותת "שכולו טוב"; ומתנות נוספות המשלבות אחריות חברתית וסביבתית. נגאיה- מתנות בוטיק ישראליות ואקולוגיות https://www.nagaya.co.il בת רומה לקהילה להתקשט בסטודיו "עדיים מכל הלב" של יען נוה - הבעלים והמעצבת - תמצאו שרשראות, עגילים, טבעות ושלל תכשיטים העשויים ממתכת, פלסטיק, פנינים, כסף ושאר חומרים. ליצירות המרהיבות הללו שותפים עובדים בעלי צרכים נפשיים העובדים בסטודיו של נוה. לא בכדי בחרה נוה - עובדת סוציאלית קלינית במקצועה וקצינת בריאות נפש לשעבר - להעסיק אנשים אלה. לשיטתה, מדובר באוכלוסייה שלא אחת נופלת "בין הכסאות". "אצל פגועי נפש, בניגוד לנכים, לא נראית לעין כל נכות פיזית, ולכן קיים קושי להתמודד עם בעייתם", מסבירה נוה. בסטודיו מועסקים כיום שישה עובדים שלמדו שיבוץ אבנים, קשירת פנינים ושאר עבודות תכשיטנות. סטודיו "עדיים מכל הלב" http://www.adaim-yr.co.il לזלול ערכות עם מגוון שוקולדים, "דפדפי" שוקולד וגם מארזים מעוצבים וממוחזרים המיועדים לשולחן המשרדי, של קבוצת "שכולו טוב" הפועלת למען שילוב פגועי נפש בקהילה. כל תהליכי הייצור, הכנת המארזים, השילוח והמכירה מתבצעים בידי מועסקים בעלי קשיים נפשיים, במטרה לסייע להם לרכוש מיומנויות תעסוקתיות כחלק מתהליך השיקום ולהכשירם לשוק העבודה. http://s-tov.org.il ק בוצת שכולו טוב צילום: מני הלפרין צילום: רן בירן צילום: ולרי בלקינד צילום: רות אנגל צילום: ארי אביץ צילום: אלונה להב צילום: איילת שטרן צילום: יוסי גמזו-לטובה 39 שיעור חופשי > 2018 ספטמבר 2018 ספטמבר < שיעור חופשי 38

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==