שיעור חופשי / תמוז תשעח / יוני 2018 / גליון 125

// אוכל אתנחתא // פנאי אתנחתא הם יכולים להיות רכים או קריספיים, אבל תמיד מנחמים, חמימים וטעימים: מר תפוח כתבה וצילמה: לימור לניאדו־תירוש אדמה עולה על קדמת הבמה   עבודת שורשים כ ולם אוהבים תפוחי אדמה: מבושלים, צלויים, מטוגנים, מפוחמים ממדורה מעשנת או כעננים רכים ולבנים בפירה. אהבתנו הכמעט-עיוורת לפקעת הזו נובעת מהעובדה הפשוטה שיש בתפוח האדמה מהאנרגיה המנחמת, האותנטית, שלא מבקשת הרבה. מעבר לעובדה הבסיסית שהוא זול ומשביע, יתרונו הקולינרי הגדול טמון ביכולתו להפתיע ולשנות את אופיו עם כל טכניקת בישול. תפוח אדמה הוא ירק מתמסר: אם תרצו אותו פריך - חום גבוה (בטיגון או בתנור) יספק לכם את הירק הכי קריספי במטבח; ואם תרצו אותו רך, נעים ואוורירי - בישול במים או באידוי יאפשר לכם לחוות את אחת החוויות הקולינריות הנימוחות ביותר. הבעיה עם תפוחי האדמה היא בעת הקנייה. יש כל כך הרבה סוגים וזנים שלהם (על רובם אפילו אין שם), שטעמם, מרקמם ואופיים כה שונים, עד שקשה לנו להחליט מה הוא הנכון לנו. כמעט כמו לקנות חתול בשק. ואני רואה את התסכול בעיניים של מי שעומדים מול ערימת תפוחי האדמה בשוק - איזה תפוח אדמה מתאים לאיזו מטרה, איך נדע אם קנינו אותו טרי ואם יתאים לתבשיל שבחרנו? ובכן, כדי לעשות לכם חיים קלים: בגדול, לטיגון מומלץ להשתמש באדומים (דזירה, מוניטו, רודאו ורוזאנה), ולכל שאר השימושים יתאימו הזנים הלבנים או האדומים. מה שחשוב יותר הוא שיהיו בגודל בינוני, וטריים. איך בודקים? פשוט מאוד, תפוחי אדמה טריים יהיו מוצקים למגע וקליפתם תהיה מבריקה ורעננה, ללא ניצני גדילה או כתמים ירוקים (המעידים על ריבוי כלורופיל וסולנין – שהוא חומר רעיל המתפתח בתפוחי אדמה כשמאחסנים אותם למשך זמן רב באור). ומה תפוחי אדמה אוהבים? קודם כל, שומן - והרבה: שמן זית, שמן אגוזים, שמנת מתוקה או חמוצה, והכי טעים - חמאה. אל תתביישו להוסיף תיבול נועז וארומטי: טימין, רוזמרין, מרווה, שמיר, כמון, כורכום, זעפרן, זרעי שומר, פרג, חרדל, שום ומיץ לימון - כל אלה, במינונים נכונים, ייטיבו עם תפוחי האדמה; וגם מלח, אותו הם אוהבים מאוד. תפוחי אדמה משתדכים נהדר לביצים, לדגים כבושים או משומרים (הרינג, סרדינים, שפרוטים, אנשובי), לבצל (לבן, אדום או ירוק) ולגבינות חריפות.  סלט תפוחי אדמה בוויניגרט חרדל פרג סלט תפוחי אדמה פשוט ומושלם. תפוחי האדמה הקטנים מתבשלים בשני שלבים: קודם כל במים עם הרבה מלח ואז בתנור (ללא שמן), כדי לייבש אותם לקבלת קליפה קריספית - בדומה לטעם המתקבל בקרטושקע'ס, אותם תפוחי אדמה הנצלים על גחלים במדורה. שימו לב שיש למשוח אותם בוויניגרט בעודם לוהטים, ולכן רצוי להכין את הרוטב בעת צליית התפודים. חומרים לשש מנות: ליטר וחצי מים קרים כף מלח גס גרם תפוחי אדמה קטנטנים בקליפתם, 700 שטופים היטב בצל אדום קטן, קלוף ופרוס לחצאי עיגולים דקיקים כפות צנוברים קלויים 3 חופן נדיב של גרגר נחלים, אורוגולה, רוקט ונבטים רעננים, או עלי תרד צעירים מאוד לוויניגרט פרג: כפות שמן זית 4 כפות מיץ לימון 2 כפיות חרדל דיז'ון חלק 2 כפיות פרג לא טחון 2 כפית מלח אטלנטי 1 אופן ההכנה: מוזגים מים ומלח לסיר בינוני. מוסיפים את .1 תפוחי האדמה, מביאים לרתיחה ומבשלים על דקות, או עד שהם רכים. 20-30 בעבוע עדין מסננים. מעלות. מעבירים את 240- מחממים תנור ל .2 תפוחי האדמה לתבנית מרופדת בנייר אפייה דקות, ללא שמן או מלח. כך יקבלו 30 וצולים תפוחי האדמה תוך רך וקליפה קריספית. מנערים את התבנית מדי פעם. בזמן שהתפודים נצלים, מכינים את הוויניגרט: .3 מנערים את כל החומרים בצנצנת ומוזגים לקערה בינונית. מוציאים את תפוחי האדמה מהתנור, חוצים .4 אותם לאורכם בעודם חמים ומעבירים מיד לקערה עם הרוטב, כך שהוא ייספג בהם באופן מושלם (בשלב הזה אפשר להשאיר בצד עד הארוחה או להגיש חמים). מוסיפים לקערה בצל, צנוברים ועלים רעננים, .5 מערבבים ומגישים מיד. עוד מתכונים מומלצים של לימור לניאדו תירוש www.limortiroche.com בב לוג "מטבח מקומי": " נהנות יותר", "החיים זה עכשיו", 40 בנות "באתי, אפשר להתחיל" - אלה חלק משלל הסלוגנים של קולקציית הקפסולה "תלבשי את מה שיש לך להגיד", שהשיקה לאחרונה הסופרת ענת לב-אדלר יחד עם רשת גולף, ומתייחדת בפנייה לנשים בוגרות. כשאדלר, שהיא גם יזמית תוכן לנשים, החליטה על אותו חיבור אופנתי בין טקסט לטקסטיל, היא ביקשה באמצעות שידוך זה להביא לקדמת הבמה נשים בוגרות שעשו כברת דרך ויש להן אמירה, כמו גם אומץ להגיד לעולם בדיוק את מה שהן מרגישות. "השיח האופנתי הנוגע לנשים בוגרות משתנה והולך לנגד עינינו", אומרת לב-אדלר. "כיום יש נשים בוגרות המתחזקות חשבון אינסטגרם עם מאות אלפי עוקבים. אלו נשים חזקות, המשפיעות על עולם האפנה והופעתן משמשת השראה לנשים רבות", היא מסבירה. לב-אדלר מוסיפה כי גם אלה היושבים במגדל השן של תעשיית האופנה מבינים כיום כי נשים בוגרות הן חלק מהשיח, ולא ניתן להתעלם מהן. "גם רשתות גדולות כמו גולף, לצד מעצבים כדורין פרנקפורט, מאיה נגרי, רונן חן, אלמביקה ואחרים, מבינים את הכוח האופנתי של נשים בוגרות ומעצבים בהתאם לקהל יעד זה. מעבר לכך, יכולת הקנייה של נשים אלו גבוהה יותר; יש להן גם יותר זמן פנוי ומשאבים להשקיע בעצמן. מותגים שלא יבינו את הכוח הגלום בנשים בוגרות, הם אלה שיהיו מודרים מהאופנה", קובעת לב-אדלר. דפנה יפה היא יזמת ומנהלת קבוצת ", בה חברות 40 הפייסבוק המצליחה "סטייל מעל נשים בוגרות החיות ונושמות אופנה. הן מציגות את מלבושיהן בפני חברותיהן לקבוצה, מקבלות עצות וטיפים ועוד. יפה, שהיא גם מומחית לסטייל מעל גיל , מסבירה כי בשנים האחרונות, 50- ו 40 המדיה החברתית אפשרה לנשים בוגרות מכל העולם לתקשר ביניהן, וגם לצבור עוקבים ואוהדים ולהפוך לסמל אופנה וסטייל. "מתוך זה נוצר שינוי גדול. נשים מאסו בחברות שמציגות מוצרים על פרזנטוריות צעירות, והן מחפשות השראה בנשים בגילן". יפה מוסיפה כי בעקבות החשיפה של נשים בוגרות, גם תעשיות האופנה והקוסמטיקה גילו לפתע קהל יעד שתמיד היה שם, אך לא זכה להכרה ולמאמצי שיווק. גם לשיטתה של יהב גל, מעצבת ראשית לרשת גולף נשים, כיום קיים חיבור חזק בין נשים בוגרות לאופנה. "נשים רוצות שיראו אותן וישמעו את מה שיש להן לומר בכל גיל", היא אומרת. "נשים בוגרות כבר אינן מתחבאות, אם אומרים להן שאינן מתאימות למודל היופי והנעורים. להיפך, הן בטוחות בעצמן ובעשייתן, ואינן מתפשרות". בנוסף, "נשים בוגרות, בשונה מהעבר, מתלבשות כיום בהתאם למגמות אופנתיות ועדכניות, בתוספת שינויים והתאמות בצבע ובגזרה. גם הרשתות החברתיות יוצרות ביקוש לפריטי לבוש שנראו ברשתות, בתוספת תרגום לגיל. למשל, החורף - בהשראת מגמות ספורטיביות - כיכבו ברשתות האופנה מכנסיים עם פסים בצד. אנחנו תרגמנו מגמה עכשווית זו תוך בחירה במכנסים מחויטים ובגזרה גבוהה המחמיאה ללקוחה הבוגרת. גם את שמלות המעטפת העכשוויות בחרנו לעצב בצבעים העדכניים ביותר, אך בשינוי אורך המכפלת לאורך מחמיא לנשים". חברה נוספת המזוהה עם קולקציות אופנתיות ונשיות, תוך שינויים והתאמות לגוף הנשי, היא רשת קרייזי ליין שהוציאה לאחרונה ,2018 קולקציית קפסולה ייחודית לאביב-קיץ יחד עם מעצבת האופנה סיגל דקל. אנה שוורץ, המעצבת של "קרייזי ליין", מדגישה כי אין הגבלת זמן לאופנה ולסטייל, ומסבירה כי "נשים בכל גיל ומידה מתלבשות כי הן רוצות להיראות נהדר, תוך הענקת תשומת לב למה שהן לובשות, ותוך חיבור למגמות עכשוויות ובאופן שמבליט אותן בציבור. היה לנו חשוב לבחור בפרנזטוריות כמו גלית גוטמן, גלית גיאת, שרון אילון, רונית יודקביץ ונשים נוספות, בשל הכוח הנשי שהן מקרינות, העוצמה והאחווה הנשית". ומה צריכות המורות המבוגרות יותר ללבוש? " ה ו פעה נ כ ו נ ה למורה בוגרת יכולה לכלול ג'ינס כהה בתוספת חולצת טי וז'קט מעל, או חולצה מכופתרת מחמיאה", מציעה גל. "נשים חובבות שמלות יכולות לבחור שמלה מכופתרת באורך מידי שמגיע עד אמצע השוק, עם חגורה. מכל מקום, תמיד חשוב שמורה יבחר את ההופעה ממקום של ביטוי אישי", היא מסבירה. 50-40 יפה ממליצה למורות מעל גילאי לבחור במערכות לבוש של חצאיות ושמלות. "שמלה או חצאית בגזרה הנכונה היא סלחנית לגוף, ומטשטשת את מה שצריך. חצאית או מתאימה לכל מבנה גוף; היא A שמלה בגזרה צרה באזור החזה והמותניים ומשם מתרחבת בעדינות ולא נצמדת באזור הבטן או האגן". לנשים שמעדיפות מכנסיים, היא מציעה גזרה גבוהה ש"אוספת" את המותניים והבטן ומחמיאה לגוף הבוגר. בנוסף, היא ממליצה למורות בוגרות ללבוש בעיקר בדים יציבים כמו כותנה, משי או ויסקוזה, שאינם נצמדים לגוף; ולוותר על טריקו וסריגים שנוטים להיצמד לבטן ולהדגישה. שוורץ מוסיפה ואומרת כי חשוב שמורות בוגרות ייתנו מענה לגוף המשתנה ויבחרו למשל בחולצות ארוכות יותר שמסתירות בטן וירכיים, או בשמלות משוחררות וחופשיות במרחק מהגוף, באורכים של מתחת לברך ועוד. באשר לצבעים, היא ממליצה על שימוש במערכות לבוש בגוונים רגועים ונעימים יותר כמו צבעי כחול, שמלת ג'ינס נעימה, צבעי זית, תכלת וצבעי אדמה המתאימים להופעה בית-ספרית. לא פחות חשוב להימנע מטעויות בבחירת הופעות לבוש שאינן מותאמות לנשים בוגרות. "נשים רבות ממשיכות להתלבש כמו פעם, כשהיו צעירות, אף שהגוף שלהן השתנה. זה יוצר מראה של 'אני מתאמצת להראות צעירה', שפעמים רבות גם לא מתאים למקצוע ולתפקיד", מסבירה יפה. לכן, היא ממליצה להימנע מבגדים צמודים מדי, שאינם מחמיאים, ולבחור בגזרות קצת יותר רפויות, שמשאירות רווח בין הבד לגוף. באשר לבחירה של נשים בגיל בוגר ללבוש שחור, "הצבע השחור הוא צבע חזק שדווקא מושך את העין לאזור שאנחנו רוצות לטשטש", היא אומרת. לכן, יפה מייעצת להרחיב את השימוש בצבע. "עם הגיל והשנים הצבעוניות בפנים שלנו דוהה, בדיוק כמו שהשיער שלנו מאפיר. לכן כדאי ללבוש בגד צבעוני ליד הפנים", מסבירה יפה.  צוברות תאוצה ככוכבות סטייל 60- ו 50 ,40 בנות ואופנה ברשתות החברתיות, ואף מקדמות בתי אופנה. בתיה טולדנו האם העולם כבר לא שייך לצעירים?   אופנה למתקדמות למעלה: מתוך קולקציית הקפסולה "תלבשי את מה שיש לך להגיד" של הסופרת ענת לב אדלר בשיתוף רשת גולף; למטה: דפנה יפה, מנהלת קבוצת "סטייל "40 מעל צילום: דניאל קמינסקי מתוך קולקציית הקפסולה של סיגל דקל לקרייזי ליין צילום-דודי חסון 39 שיעור חופשי > 2018 יוני 2018 יוני < שיעור חופשי 38

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==