מגזין הטכניון | סתיו 2019

ביולוגיה 34 סביב צוואר השלפוחית וגוזרות אותה, וכך משתחרר המזון בתוך התא. הבעיה היא שתהליך פנימי זה קשה מאוד לחקירה, ואף שקבוצות מחקר רבות עסקו בו, המכניקה של התהליך לא הייתה ברורה עד כה. מכאן חשיבות ההישג של שלושת החוקרים. המודל שניסחו ) על AFM השלושה אומת במיקרוסקופ כוח אטומי ( ידי חוקרים באוניברסיטת ז’נבה. פרופ’-משנה תום שמש הוא פיזיקאי בהכשרתו, ולכן הוא עוסק בעולם הביולוגיה מזווית לא שגרתית, תוך התמקדות בפיזיקה ובמכניקה של תהליכים ביולוגיים. גם הפוסט-דוקטורנט ד”ר אביחי קדוש, שהשלים את המאסטר שלו בפקולטה לפיזיקה בטכניון, עשה דרך דומה מפיזיקה לביולוגיה. “בדינמיקה של התא יש המון היבטים של עיבוד מידע, והם כמובן חשובים וקריטיים,” מסביר פרופ’-משנה שמש, “אבל אנחנו מתמקדים דווקא בהיבטים המכניים והצורניים. למעשה אנחנו מסתכלים על ‘עבודת הצווארון הכחול’ - דחיפה, וקרים בפקולטה לביולוגיה פענחו את הפעולה של החלבון דינמין בתהליך שמאפשר לתא לבלוע מזון. המאמר של האקדמיה PNAS התפרסם בכתב העת האמריקאית למדעים. את המחקר ערכו פרופ’- משנה תום שמש והפוסט-דוקטורנטים ד”ר אביחי קדוש וד״ר בן ילין. תאים ביולוגיים, ממש כמו האורגניזם השלם, אינם יכולים לחיות בלי לאכול. מאחר שאין להם איבר אכילה פיתחו התאים במהלך האבולוציה טכניקה ייחודית וחכמה לבליעת מזון: אנדוציטוזה ). בתהליך האנדוציטוזה מופיע endocytosis ( בקרום התא שקע שמתפתח ובולט כלפי פנים. בסוף התהליך נוצרת מהקרום בועה פנימית שבתוכה לכודים חומרי המזון. כדי להשלים את פעולת הבליעה נדרשים גזירה של צוואר הבועה ושחרור של חומרי המזון לתוך אברונים ייעודיים בתא. גורם מרכזי בפעולת הגזירה האמורה הוא חלבון בשם דינמין. מולקולות הדינמין מתהדקות ח https://www.pnas.org/content/116/26/12845 למ אמר: הדינמין הדינמיקה של פרופ’-משנה תום שמש חוקרים בפקולטה לבי ולוגיה גילו מבנה גאומטרי חדש: הסליל הנטו י ד”ר אביחי קדוש

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==