Personalized Medicine

2019 דה מרקר המחלקה המסחרית - תוכן שיווקי / דצמבר איזון רמות הסוכר בדם ● Personalized Medicine ● 10 היא אחת המחלות ששכיחותן הולכת 2 מסוג סוכרת ועולה בעולם – ועלולה לגרום נזקים קשים לבריאות החולים, כאשר במצבים של סיבוכים, הם יכולים לסבול ממחלות לב, אירועים מוחיים, ואף עיוורון וקטיעת גפיים. אנשים רבים נמצאים בסיכון לפיתוח סוכרת – ועבורם, חשוב לעשות כל מאמץ כדי לשנות את אורח החיים ולמנוע את המחלה. בשנה החולפת, שירותי בריאות כללית החלה , המספקת למטופלים המלצות DayTwo לשתף פעולה עם תזונה מותאמות אישית, לאיזון רמות הסוכר בדם. מתקיים שיתוף פעולה פורה מאוד, DayTwo "בינינו לבין זה יותר מחצי שנה", אומר ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה משתלבת DayTwo בקהילה בשירותי בריאות כללית. " במגמה העולמית של רפואה מותאמת אישית, ובאופן . על פי נתונים 2 ספציפי – טיפול בטרום סוכרת ובסוכרת סוג - המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה"ב, משנת CDC מה- 34%- הינה סביב ה 18 שכיחות טרום סכרת מעל גיל 2015 .50% ומעלה הסיכוי לטרום סכרת עולה לכמעט 65 ובגיל מכלל האוכלוסייה חולים בסוכרת, כאשר מספרם 9.4%- כ 65 מבני 25%- ומעלה, ו 18 מבני 12.2% – עולה עם הגיל ומעלה. כיום, מציעים לחולי טרום-סוכרת ולחולים סוכרתיים דיאטה מתאימה, שינוי בהרגלי חיים קרי פעילות גופנית ובמידת הצורך טיפול תרופתי". לדברי ד"ר נצר, טרום-סוכרת היא מחלה "שקטה", כלומר, גדולות של נחקרים – "אלא תופרים חליפה ייחודית לחולה הספציפי. זו המשמעות של רפואה מותאמת אישית, או כפי ." Personalized Medicine שהיא נקראת בעולם הגדול – לדברי פרופ' זמיר הלפרן, מנהל מרכז המחקר למחלות דרכי העיכול בבית החולים איכילוב ויו"ר המועצה הלאומית לגסטרו ותזונה, "אנחנו יודעים כבר זמן רב שהתגובה למזון היא אישית ולא כללית, אבל לא הבנו את הקישור בין תזונה לשינויים בגוף, ואיך יכול להיות שתפוח אחד יעלה מאוד את רמת הסוכר אצל אדם אחד, ואצל השני – לא". חיידקי המיקרוביום – פועלי הייצור של מערכת העיכול החל בקבוצת מחקר במכון וייצמן, DayTwo הסיפור של פרסמה 2015- שפרסמה שתי עבודות פורצות דרך בנושא. "ב , ובו Cell הקבוצה מאמר בכתב העת הרפואי היוקרתי מחקר 2019- ישראלים וב 800 תיארה מחקר שנערך על Mayo Clinic נבדקים ב- 327 על JAMA אשר פורסם ב שבארה"ב. חברי הקבוצה פיתחו אלגוריתם המבוסס על נתונים רפואיים של כל נבדק ונבדק, סגנון החיים שלו, ושאלון רפואי מפורט אשר כל נבדק מילא. הייחודיות של המחקר הייתה בשילוב המיקרוביום באלגוריתם הטיפולי", אומר ד"ר נצר. הפחמימות במערכת העיכול לחד-סוכרים, וכך משפיעים על רמת הסוכר שלנו במהלך כל חיינו. עד עכשיו, התייחסו ,1981- למושג האינדקס הגליקמי – שנטבע לראשונה ב על ידי פרופ' דיוויד ג'נקינס מאוניברסיטת טורונטו, קנדה. זהו מדד את המזונות אשר אנחנו צורכים בהתאם למידת השפעתן על רמת הסוכר בדם ולפי העלייה ברמת הגלוקוז גרם פחמימות 50 בדמנו במשך שעתיים, לאחר אכילה של מסוג מסוים, ביחס למזון ביקורת – שהוא הגלוקוז, או לחם לבן. – הם קטניות, 55 "מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך – עד שעועית, אפונה, עדשים, סויה, אשכוליות, תפוזים, תפוחים, אגסים, שזיפים, בוטנים, יוגורט, חלב ועוד; מזונות עם – כוללים בין היתר 69- ל 55 אינדקס גליקמי בינוני – בין פסטה, אורז, שיבולת שועל, וגלידה; ואילו מזונות עם אינדקס ומעלה, הם לחם לבן, תפוחי אדמה, קורנפלקס, 69 , גבוה פופקורן ועוד. "באופן כללי, כאשר אנו צורכים מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, נרשמת עלייה גדולה יותר ברמת הסוכר, והיא גורמת להפרשת אינסולין – אשר מעורר שוב רעב ותשוקה למזון מתוק. ככל שאוכלים יותר מוצרים בעלי אינדקס גליקמי גבוה, מחפשים יותר את האוכל המתוק – והתוצאה היא התפתחות סוכרת, מחלות לב וכמובן השמנה". פרופ' הלפרן, שהשתתף במחקר מטעם מכון הגסטרו באיכילוב, יחד עם ד"ר ערן אלינב ממכון ויצמן, מספר: "כל האנשים שונים זה מזה בהרכב הגנטי, ואת זה אי אפשר לשנות; אבל במחקר הזה בדקנו את המיקרוביום, הרכב חיידקי המעיים, ונוצרה תפישת עולם חדשה: יכול להיות קשר בין תזונה לבין גוף האדם, דרך המעיים. המיקרוביום הוא אינדיבידואלי – אבל ניתן לשנות אותו. ניסינו לראות אם אפשר להסביר תגובה אינדיבידואלית למזון, על ידי החתימה האישית של הרכב החיידקים של כל נבדק. "יחד עם פרופ' ערן סגל העוסק במתמטיקה חישובית, הצלחנו לפתח אלגוריתם שיכול לנבא את התגובה למזונות שונים. לא רק למאכל או שניים כמו שהיה עד אז, אלא גם לשילובים של מזונות. כל אחד יכול לבדוק מה תפוח עץ עושה לגוף שלו, אבל מעניין יותר לבדוק איך הגוף מגיב לארוחה. "בנינו לנחקרים הרכב תזונתי מותאם אישית, כולל שילובי מזון וארוחות, ומדדנו את רמת הסוכר בדם שלהם. גילינו שאנחנו מצליחים לנבא את התגובה של כל אחד מהם ולדעת איך להאט את העלייה ברמת הסוכר בדם". עושה שימוש בניתוח המיקרוביום, DayTwo לדברי ד"ר נצר, בשילוב נתונים רפואיים ספציפיים לכל מטופל, כדי לחזות את התגובה הגליקמית של כל אחד מאיתנו. "את ואני יכולים לאכול תפוז או בננה, לדוגמה, ובעוד שאצל אחד מאיתנו תהיה עלייה גבוהה מאוד בערכי הסוכר, אצל השני תהיה עלייה מתונה. בהקצנה, אפשר לומר שאדם אחד "כיום אנחנו יכולים לתת למטופל הנחיה של מה שמתאים לו, במקום להגיד מה אסור" DayTwo "בינינו לבין מתקיים שיתוף פעולה פורה מאוד". ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בקהילה בשירותי בריאות כללית הצילום באדיבות ד"ר נצר לרוב החולים לא ירגישו בה עד שייגרם נזק. "אם לא מטפלים נכון ובזמן תתפתח סוכרת, מחלה אשר פוגעת בלב ובכלי הדם, מסבה סבל לחולים וכמובן גוררת עלויות כבדות למערכות הבריאות. לכן, חייבים לעסוק במניעה בקרב חולים טרום-סוכרתיים, בגיל יחסית צעיר, כדי למנוע מהם לפתח את המחלה בעתיד. עבודות רבות הראו כי אנשים שטופלו בדיאטה מתאימה ושינו את אורח החיים כך שיכלול פעילות גופנית באופן סדיר, הצליחו לשפר את מצבם בהשוואה לקבוצת ביקורת". לא גוזרים את הטיפול DayTwo עם זאת, מסביר ד"ר נצר, ב- לכל אדם רק ממסקנות מחקרים שבוצעו על קבוצות "מהו המיקרוביום? בגוף שלנו יש מאות טריליונים של חיידקים – הם חיים בחלל הפה, על העור, וכמובן בעיקר בדרכי העיכול – במיוחד המעי הדק והמעי הגס. חיידקים אלה תורמים לתזונה שלנו חומצות אמינו וחומצות שומן, ובעיקר עוזרים בפירוק פחמימות מורכבות לחד-סוכרים. אפשר לומר שבמערכת העיכול של כל אחד מאיתנו יש מפעל, המורכב מאלפי דלפקי ייצור שבכל אחד מהם 'עובדים' טריליונים של חיידקים. תפקוד המפעל דומה מאוד אצל כולנו, אבל הוא שונה מבחינת הרכבם של אותם טריליוני פועלים. "החיידקים הללו חשובים מאוד, מאחר שהם מפרקים את "לומר לכל אחד מה מותר לו ומה נכון עבורו". פרופ' זמיר הלפרן, מנהל מרכז המחקר למחלות דרכי העיכול בבית החולים איכילוב ויו"ר המועצה הלאומית לגסטרו ותזונה. הצילום באדיבות גסטרומד

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==