אתרוג | תמוז תשע"ט | יולי 2019 | גליון 84

וחוקרת במו”פ האזורי מזרח יו”ש ובקעת הירדן, חוקרת את ההיסטוריה של היין הארץ ישראלי. ד”ר בן-גדליה הצטרפה לצוות החפירה הארכיאולוגית בהרודיון בראשות רועי פורת שמצא במקום כדי חרס מהיקב של הורדוס בהרודיון, שפעל במאה הראשונה לפנה”ס. בכדים נמצאו שרידי יין קדום, אותם חוקרת ד”ר בן גדליה “המחקר הוא ביולוגי וביו-כימי, ומטרתו בין השאר לחקור את תכולת הכדים ולאפיין את סוג היין שהיה בשימוש בארמונו של הורדוס בהרודיון ובמרתף היינות המלכותי שהיה שם. בחלק מהכדים נמצאו שרידים של חרצני ענבים וחומר אורגני שנוצר בעקבות הכנת היין. “אלו תגליות חשובות,” אומרת ד”ר בן גדליה ומסבירה שרמת השימור בהרודיון הייתה גבוהה מאוד. גם בגלל האקלים המדברי וגם הודות לתכנון של הורדוס. “הודות לרמת השימור הגבוהה של הממצאים הארכיאולוגים נוצר חלון הזדמנויות להבנת ייצור היין בתקופת בית שני והבנת ההיסטוריה של החקלאות קדומה” אומרת בן גדליה. המחקר מסתייע במעבדת הרפאות של המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת אריאל המשחזרת כלים על פי שרידים ארכיאולוגיים בעזרת הרפאית ליאה טראמר. שותפים למחקר: פרופסור אהוד וייס מאוניברסיטת בר אילן, מומחה בבוטניקה ארכיאולוגית העוסק באפיון בוטני ארכיאולוגי של הממצאים וד”ר אלישיב דרורי שותף בזיהוי חרצני הגפן שנמצאו בכדים. יקב מחקרי 2011 היקב המחקרי שבאריאל הוקם בשנת ומספק שירותים ליקבים מקצועיים באזור יהודה ושומרון וליקבים נוספים ברחבי הארץ. בצוות שלושה עובדים קבועים שאליהם מתוספים ארבעה עובדים עונתיים העוסקים בהכנת הענבים שמגיעים מכרמים שונים בעונת הבציר. מדי שנה ליטר 4,000- מיוצרים ביקב המחקרי קרוב ל זנים של ענבים שונים, חלקם זנים 80- יין מ שנה. 3,000-2,500 בני רוב יינות היקב נועדו למטרות מחקר. היינות המובילים הם יין דוד שהוא יין ךְ המבוסס על שילוב של ָ ס ְ מ ִ בלאנד (יין מ מספר זני ענבים) המורכב משלושה זנים עיקריים ועוד זנים שמגיעים מכרמי הנגב. השימוש במספר זני ענבים ליצירת יין נפוץ מאוד בעולם, והוא מאפשר ליינן חופש פעולה נוסף ביצירת היין. יין בת שבע הוא בלאנד של זני ענבים לבנים, גם הם בעיקר מהנגב. היקב המחקרי ד”ר ציונה בן גדליה, חוקרת את ההיסטוריה של היין בארץ ישראל, הצטרפה לצוות הארכיאולוגי בהרודיון שמצא חרסים עם שרידי יין: “המחקר הוא ביולוגי וביו כימי, ומטרתו בין השאר לחקור את תכולת הכדים ולאפיין את סוג היין שהיה בשימוש בארמונו של הורדוס ובמרתף היינות המלכותי שהיה שם” תמוז תשע"ט 36

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==