הקרן לבריאות וסביבה | מזהמים סביבתיים, סוכרת והשמנת יתר | 2013

5 אחרים. ללא מידע על מידת החשיפה ועל הקשר בין נוכחותם של הכימיקלים האלה בסביבה לבין השמנת יתר, מוקדם לומר שהחשיפה לאוביסוגנים אחראית לשיעור כלשהו של השמנת יתר. באיזה שלב בחיינו אנחנו הכי פגיעים לחשיפה לאוביסוגנים? זו שאלה טובה. כפי שהזכרתי, מידע שיש לנו על כמה מן התרופות לטיפול בסוכרת מסוג 2 מלמד שאנשים עלולים להשמין עקב חשיפה לאוביסוגנים בכל שלב בחיים. אני מאמין שהחשיפה בגיל צעיר היא המשמעותית ביותר, משום שזה הזמן שבו נקבעים מספר תאי השומן . (4) בגוף ונקודות שיווי המשקל המטבוליות לדעתי, עלינו לחשוש בעיקר מהתקופה שבין ההיריון לבין סוף תקופת ההתבגרות המינית. יש שיראו באוביסוגנים תירוץ מושלם לוויתור על הניסיון לרדת במשקל. אם החשיפה שלי לחומרים כימיים מקשה עליי לרדת במשקל, ואם אני חשוף לחומרים האלה בכל מקום למה לנסות? החשיפה לאוביסוגנים אינה קובעת אם אדם יהיה שמן או לא. אם אתה מאלה שנלחמים במשקל, במקוםלומר: ”למה לטרוח, אני לאאצליחלעולם” - כדאי שתאמר לעצמך: ”הייתי חשוף לכימיקלים ששינו את המטבוליזם שלי כך שהגוף שלי אוגר שומן ביעילות רבה יותר. לכן אני צריך להתאמץ קצת יותר”. שינוי זה יכול להסביר מדוע יש אנשים שנלחמים כל חייהם בעלייה במשקל. הסטטיסטיקה מראה ש-%09 מהאנשים שמתאמצים מאוד ומפחיתים משקל רב, אפילו עשרות קילוגרמים, יעלו אותם בחזרה. ההסבר הרפואי השגור לכך הוא ”חזרת להרגלים הרעים שלך”, אבל אולי זה איננו הגורם היחיד. אולי מעורבות בכך נקודות שיווי משקל מטבוליות שיש להביאן בחשבון כאשר בונים תכנית הרזיה ארוכת טווח. לאחרונה פרסמת מחקר חדש ובו בחנת את ההשפעות הרב דוריות של חשיפה לאוביסוגן טריבוטילטין בעכברים. מהם הממצאים העיקריים של המחקר? הממצא העיקרי הוא שלחשיפה כרונית ברחם לערכים סביבתיים של טריבוטילטין יש השפעות רב–דוריות. ראינו השפעות של חשיפת נקבות הרות על ילדיהן, על נכדיהן ועל ניניהן. השפעות אלה כוללות מאגרי שומן גדולים יותר, מספר רב יותר של תאי שומן מוגדלים, תכנות מחדש של תאי גזע מזנכימליים הגורם להם להעדיף להפוך לתאי שומן ולהצטברות של תאי שומן בכבד, ובכלל זה שינוי בביטוי הגנים של תאי הכבד. השפעות אלו הן ככל הנראה שינויים אפיגנטיים העוברים בתורשה, שכן המחקר עוצב כך שמוטציות גנטיות אינן יכולות להיות הגורם לכך. אילו הן השאלות המעניינות אותך ביותר במחקר היום? על אילו מהן חיוני לענות בעתיד הקרוב? אנחנו מתעניינים מאוד היום בפרטים של המנגנונים המולקולריים שבאמצעותם פועלים אוביסוגנים. כמו כן יש צורך להעמיק את הידע על הפוטנציאל להשפעות ארוכות–טווח ולהשפעות רב–דוריות. אלה השאלות המסקרנות ביותר מבחינתי. מקור What do we know about obesogens? With Bruce Blumberg . Reproduced with permission from Environmental Health Perspectives. http://ehp.niehs.nih.gov (. אורגנוטינים organotin )1( טריבוטילטין הוא סוג של אורגנוטין ) הם תרכובות כימיות הכוללות בדיל ופחמן. תרכובות אלה משמשות (, מייצבי חום וזרזים biocides חומרים קוטלי אורגניזמים מזיקים ) במגוון יישומים תעשייתיים וחקלאיים. היא כימיקל (Perfluorooctanoic acid) PFOA )2( חומצת סינתטי עמיד המשמש במגוון יישומים בייצור ובתעשייה. אפשר למצוא אותו גם במוצרי טפלון. )3( פתלאטים הם משפחה של תרכובות כימיות סינתטיות המשמשות חומרים מגמישים וממסים באריזות מזון. אפשר למצוא אותם במוצרי טיפוח, שם הם מאריכים את זמן הניחוח, בחומרי ריצוף ובמוצרים תעשייתיים אחרים. הם חסרי צבע וריח, אינם מתנדפים בקלות ואינם נקשרים כימית לחומר שהם מתווספים אליו. )4( נקודות שיווי משקל מטבוליות מתייחסות לטווח המשקלים התקין אצל אדם יחיד. לפי השערת נקודות שיווי המשקל, ירידה או עלייה במשקל מפעילה מנגנונים מתקנים שטיבם טרם הובהר לחלוטין. מנגנונים אלה מחזירים את הגוף למשקל התקין, באופן דומה לזה שתרמוסטט שומר על טמפרטורה נעימה בחדר, ללא קשר לטמפרטורה בחוץ. התקופה הקריטית בחשיפה לאוביסוגנים היא בין ההריון לסוף ההתבגרות המינית. Image: Courtesy of the Salk Institute for Biological Studies 2013 מזהמים סביבתיים, סוכרת והשמנת יתר הקרן לבריאות וסביבה

RkJQdWJsaXNoZXIy NjcyMg==